<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Bitka za Bahmut odrediće ostatak rata. Šta slijedi za Rusiju, a šta za Ukrajinu?

Bitka za ukrajinski grad Bahmut zasad je završena. Nakon 10 mjeseci brutalnih topničkih dvoboja, bjesomučnog napredovanja trupa i hiljade ruskih i ukrajinskih žrtava, moskovske snage kontrolišu industrijsko središte, dok trupe Kijeva pokušavaju izvršiti pritisak na bokove grada.

26. maj 2023, 7:48

Foto: Ilustracija

Što slijedi za Rusiju, koja je rekla da joj je cilj zauzeti cijelu regiju Donbasa, nije jasno. Ranije tijekom bitke Moskva se nadala iskoristiti zauzimanje Bahmuta kao odskočnu dasku za dalje napredovanje prema zapadu - prema većim gradovima Kramatorsku i Slovjansku. Čini se da je taj cilj za sada nedostižan, piše New York Times.

Ruske trupe izgledaju iscrpljeno, kažu vojni analitičari, nakon što su pretrpjele velike gubitke u osvajanju Bahmuta. I općenito su snage predsjednika Vladimira Putina pokazale malo sposobnosti da zauzmu više teritorija u drugim područjima budući da su uglavnom bile svedene na napade manjeg opsega u nekoliko gradova na istoku zemlje.

Ukrajina je u međuvremenu obučila nove formacije, koje je Zapad naoružao i opremio, i očekuje se da će pokrenuti širu protuofenzivu negdje duž linije bojišnice duge oko 1000 kilometara. Zbog toga je Rusija u nekoj vrsti obrambenog položaja, njezine su snage rastegnute dok grade utvrde i pripremaju se za sljedeću fazu rata.

Lokalizirani taktički napadi

"Vjerojatno ćemo vidjeti više lokaliziranih taktičkih napada. Ali Rusija će se vjerojatno prvenstveno usredotočiti na obranu i pripremiti se za ukrajinsku protuofenzivu", rekao je o ruskim snagama Rob Lee, vojni analitičar na Institutu za istraživanje vanjske politike.

Ruske snage provele su veći dio zime i proljeća ukopavajući se i pripremajući se za ukrajinski napad iako su neke jedinice nastavile napadati u područjima kao što su Kremina, sjeverno od Bahmuta, i Avdivka na jugu. Ti su napadi Rusima malo toga donijeli te su uništili naseljena središta koja su im se našla na putu, dok su se njihove postrojbe iscrpljivale.

Na jugu, za koji neki vojni analitičari predviđaju da će biti u središtu ukrajinske ofenzive, ruske su snage iskopale zamršenu mrežu primarnih i sekundarnih linija rovova i minskih polja kako bi osujetile svako ukrajinsko napredovanje. Ako Ukrajina ipak uspije vratiti teritorij, kažu analitičari, to bi daleko brojnijim ruskim zračnim snagama moglo dati prednost dok ukrajinske trupe napreduju izvan dometa njihove protuzračne obrane.

Rijeka Dnipro

Dalje prema jugozapadu Ukrajina sada drži južni lučki grad Herson, nakon što ga je vratila u studenom. Ali s rijeke Dnjipro, koja služi kao prirodna granica, ruske topničke jedinice mogu granatirati grad s istočne strane uz mali rizik da će ih ukrajinske kopnene snage napasti s obzirom na poteškoće u prelasku širokog i izloženog plovnog puta.

Na sjeveru ruske jedinice koje podržava Ukrajina prodrle su do ruske granice posljednjih dana, zauzevši mali dio teritorija u propagandnoj akciji s ciljem da se vežu ruske snage i osramoti Kremlj nakon zauzimanja Bahmuta.

Bitka za Bahmut imala je značajnu cijenu za Rusiju i Ukrajinu te će uvelike utjecati na ono što slijedi. Obje su strane imale golema ulaganja u ljude i materijal kako bi zauzele i zadržale relativno malen i sada razoren grad, koji je prije rata imao više od 70.000 stanovnika. Takva je priroda 15-mjesečnog rata: obje vojske, još uvijek vjerne taktici sovjetskog stila, i dalje se snažno oslanjaju na topništvo, tenkove i ograničeno napredovanje trupa kako bi zauzele i kontrolirale teren.

Odlazak Wagnera

"Bitka za Bahmut manje je važna u smislu teritorija, a više u svom utjecaju na obje strane i onome što otkriva o njima", rekao je Michael Kofman, direktor ruskih studija na CNA-u, istraživačkom institutu u Arlingtonu.

Ruske snage su prošle godine poražene na tri fronta - oko Kijeva, u sjeveroistočnoj regiji Harkiv i kod Hersona. Moskva obnavlja svoje iscrpljene i ranjene formacije nakon brutalnih urbanih borbi u Bahmutu. I Ukrajina je pogođena gubicima, ali se ukopava po daleko povoljnijem i višem terenu izvan Bahmuta.

Posljednjih su dana ukrajinske snage postigle male uspjehe sjeverno i južno od Bahmuta, stavljajući svoje snage u bolju poziciju da spriječe ruske trupe u daljnjem napredovanju. Šef Wagnerovih paravojnih snaga Jevgenij Prigožin, čiji su borci prvenstveno zaslužni za zauzimanje Bahmuta, obećao je da će ih povući iz grada i predati njegovu obranu redovnoj ruskoj vojsci, riskirajući neorganiziranu promjenu trupa.

"Wagner nije baš ustrojen za obrambene operacije", rekao je Lee. Wagnerove postrojbe pokazale su se kao najstrašniji ukrajinski neprijatelj i ostaje nejasno kako će njihov odlazak s bojnog polja utjecati na sposobnost Ukrajine da izvrši pritisak na Bahmut i šire.

Krvava bitka za Bahmut odredit će ostatak rata

Vojni analitičari, zapadne obavještajne agencije i ukrajinski dužnosnici mjesecima su raspravljali o strateškom značaju bahmutske kampanje. Moskva je mogla uložiti resurse negdje drugdje na prvoj liniji umjesto da gubi živote i streljivo za nekoliko kilometara teritorija. Kijev se mogao povući ranije i sačuvati svoje bojne, brigade i zalihe za buduće ofenzive.

Odluke obiju strana da ostanu u gradu i bore se za njega imat će trajne posljedice na njihove buduće manevre.

Bitka za Bahmut bila je jedinstvena po tome što se Wagnerova skupina oslanjala na formacije zatvorenika u napadu na ukrajinske rovove kako bi svladala njihovu obranu i otkrila položaje. Sposobnost Rusije da popuni svoje redove, često nedovoljno obučenim snagama, u jednom je trenutku bila jedna od njezinih prednosti jer je prisilila Ukrajinu da riskira svoje bolje obučene jedinice kako bi zaustavila sirove trupe koje su Rusi tretirali kao potrošnu robu.

Ali Ukrajina je uzvratila unatoč tome što je izgubila položaje u gradu i imala ogroman broj žrtava. Iskoristili su otvorena polja i drvorede na periferiji i poslužili se zapadnim preciznim topništvom poput raketnih bacača HIMARS i haubica od 155 mm za ranjavanje i ubijanje ruskih vojnika iz daljine.

Pred Rusijom je izbor

Sada Moskva mora odlučiti hoće li pokušati napredovati zapadno od Bahmuta. Nekoliko kilometara dalje nalazi se grad Časiv Jar, a Ukrajina se može povući na uzvišenje između dva grada, odakle bi mogla djelovati na ruske trupe koje napreduju. Vjerojatnije je da će se Rusi usredotočiti na obranu Bahmuta i njegovih prilaza.

Naknadni potresi bitke za Bahmut još nisu u potpunosti poznati, ni u smislu ukupnih gubitaka na obje strane ni toga koliko je opreme ili streljiva izgubljeno ili uništeno. Zapadne procjene početkom ove godine navode da je od početka invazije ranjeno i ubijeno oko 200.000 Rusa, a smatra se da su Ukrajinci pretrpjeli slične gubitke. Borba za Bahmut od tada je odnijela još tisuće žrtava.

"Ovo poglavlje će se zatvoriti unatoč tome što se borbe nastavljaju na poljima izvan grada, ali ono dovoljno govori o ukrajinskoj volji za borbom. Međutim, vojnici se mogu pitati jesu li borbu za Bahmut vodili politički razlozi umjesto vojnih", zaključio je Kofman za New York Times.

Index