<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Biden objavio prvu nacionalnu strategiju za borbu protiv antisemitizma

Američki Jevreji su žrtve 63 posto vjerski motiviranih zločina iz mržnje, a antisemitizam podstiče sve druge oblike mržnje, diskriminacije i pristrasnosti, navedeno je iz Bijele kuće

26. maj 2023, 7:53

Američki predsjednik Joe Biden u četvrtak je objavio prvu nacionalnu strategiju za borbu protiv antisemitizma, navedeno je iz Bijele kuće, javlja Anadolija.

"Ova strategija uključuje preko 100 novih akcija koje će administracija poduzeti kako bi podigla svijest o antisemitizmu i njegovoj prijetnji američkoj demokratiji, zaštitila jevrejske zajednice, preokrenula normalizaciju antisemitizma i izgradila solidarnost među zajednicama", saopćeno je iz Bijele kuće.

SAD je doživio alarmantan porast antisemitskih incidenata zajedno s drugim oblicima zločina motiviranih mržnjom.

Američki Jevreji su žrtve 63 posto vjerski motiviranih zločina iz mržnje, a antisemitizam podstiče sve druge oblike mržnje, diskriminacije i pristrasnosti, navedeno je iz Bijele kuće.

Biden je osnovao Međuagencijski komitet za politiku antisemitizma, islamofobije i srodnih oblika pristrasnosti i diskriminacije, na čelu s Vijećem za unutrašnju politiku Bijele kuće i Vijećem za nacionalnu sigurnost.

Kao svoj prvi zadatak, Biden je zadužio grupu da izradi prvu američku nacionalnu strategiju za borbu protiv antisemitizma u SAD-u.

Nacionalna strategija predlaže plan "cijelog društva" koji zadovoljava trenutnu eskalaciju mržnje i postavlja temelj za smanjenje antisemitizma tokom vremena.

Strategija također poziva na poboljšanje sigurnosti i sigurnosti jevrejskih zajednica, suprotstavljajući se normalizaciji antisemitizma i antisemitske diskriminacije.