BRAVO Banjalučanin izveo hiljaditu operaciju u Njemačkoj i to uz pomoć robota

Prof. dr Vahudin Žugor, jedini direktor na klinici koji je nenjemačkog porijekla, pionir je u obavljanju operacija uz asistenciju robota “Da Vinči”, a svoju 1000. operaciju je zaključio uspješno.

27. januar 2023, 1:00

Vahudin Žugor, urolog i šef klinike u Banbergu, te vanredni profesor na Univerzitetu u Kelnu, danas je izveo svoju 1000. operaciju uz pomoć robota “Da Vinči”.

Prof. dr Vahudin Žugor, jedini direktor na klinici koji je nenjemačkog porijekla, pionir je u obavljanju operacija uz asistenciju robota “Da Vinči”, a svoju 1000. operaciju je zaključio uspješno.

- Operacija je prošla fenomenalno, svi rezultati su dobri. Sve u svemu, brza i efikasna operacija - rekao je Žugor.

Doktor je već od 2009. i od tada “u kontaktu sa robotima” izveo je više od 4.000 operacija do sad.

Iako je robot efikasna tehnologija, Žugor naglašava da je čovjek koji rukovodi tim robotom odlučujući faktor u izvršenju operacije, a kako je pojasnio, robotika “samo pomaže na osnovu stabilnosti ruke i povećanja koja se nude”.

- Ja operišem sa jednom konzolom koja se nalazi tri do četiri metra udaljena od pacijenta i sa tom konzolom upravljam alatom ili rukama od robota koji se nalaze u tijelu bolesnika. Vi možete na osnovu tog 12 puta povećanja puno bolje da vidite nego na klasičnoj operaciji. Sami ti ubodi su jako minimalni tako da ne ostaje veliki ožiljak - pojasnio je on.

Veliki problem robotike jeste to da je skupa tehnologija, međutim, velika razlika je u tome što ova tehnologija ostavlja manju traumu po pacijenta, manje ožiljke, brži oporavak, manja su krvarenja, a pacijenti mogu čak poslije pet dana kući.

Na pitanje da li će ova napredna tehnologija i vještačka inteligencija zamijeniti konvencionalni način operisanja, Žugor je istakao: “vrlo je bitno ulagati u znanje i kreativnost, tu vještačka inteligencija igra bitnu ulogu. Kako navodi, još puno godina je potrebno da prođe da odlučujući faktor bude robot, a ne čovjek.

- Najvažniji je onaj koji operiše, robot je faktor koji pomaže za ostvarivanje boljih rezultata - kaže on.

Iz Banje Luke je došao 1993. godine i nije poznavao njemački jezik. Na samom početku je radio kao medicinski tehničar i pokušavao naučiti jezik zemlje u koju je došao.

- Pomoću volje i truda moguće puno stvari napraviti - rekao je on te dodao "bilo je jako teško i bilo je momenata kada sam mislio da čovjek ne može to izdržati, psihologija igra veliku ulogu".

N1