Znate li zašto olimpijci grizu svoje medalje?

Hiljade sportista iz svih dijelova svijeta stiglo je u Pariz da se bori za medalje. Već su brojne medalje osvojene na Igrama u Parizu, a sportisti koji su ih osvajali, brže bolje su ih stavili u usta.

To je već postao ritual u kojem sportisti zagrizu tek osvojenu medalju, upražnjava se desetljećima, a za sve su krivi novinari i fotoreporteri.

– Fotografi su smatrali da su sportisti s medaljama u ustima ikonski kadrovi kojima će lako prodati sutrašnje novine. Takve fotografije mogle su bez dodatnog razmišljanja ići na naslovnu stranicu. Mislim da sportisti inače ne bi to radili – rekao je Dejvid Valečinski (David Wallechinsky), predsjednik Međunarodnog društva olimpijskih povjesničara.

I da, sigurno je da su fotografije šampiona s medaljama u ustima atraktivne, međutim, ne prođe pobjedničko fotografisanje uvijek bez problema.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Najbolje to zna njemački olimpijac David Mele (Moller), koji je bio srebreni u sankanju na Zimskim olimpijskim igrama 2010. godine

Naime, on je zbog potreba fotografisanja zagrizao medalju, a zbog iste je na kraju ostao bez zuba.

– Fotografi su htjeli sliku na kojoj medalju držim u zubima. Kasnije na večeri shvatio sam da mi je pukao zub – ispričao je on.

Inače, u Parizu bi se trebalo podijeliti najmanje 987 olimpijskih medalja

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije