ZLATNA MEDALJA: Kontroverzna bokserka Iman Helif savladala protivnicu u finalu

Alžirska bokserka Iman Helif je u finalu kategorije do 66 kilograma pobedila Kineskinju Liju Jang i osvojila zlatnu medalju.

Helif je pobedila jednoglasnom odlukom sudija nakon veoma intenzivne tri runde.

Kineskinja je bolje započela borbu, ali je Helif uspela da agresivnijim pristupom i sa nekoliko dobrih kombinacija pridobije naklonost sudija u prvoj rundi.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Sličan scenario viđen je i tokom naredna tri minuta, te se Alžirka posle dve runde našla pred pobedom.

U poslednjem delu borbe je mudro držala distancu i uspela da održi prednost i dođe do zlatnog odličja.

Helif je jedna od dve bokserke koje se na Igrama u Parizu takmiče iako ih je Međunarodna bokserska federacija (IBA) diskvalifikovala sa prošlogodišnjeg Svetskog prvenstva zbog, kako se navodi, pada na testu podobnosti polova i prisustva HY hromozoma, koje imaju muškarci.

Predstavnica Tajlanda, koja je poražena u polufinalnoj borbi od Helif, delimično je ispratila polemiku oko nastupa dve takmičarke u ženskoj kategoriji.

“Malo sam ispratila šta se dešavalo prethodnih dana. Ali, ljudi, Helif je žena, samo je veoma jaka. Ja sam pokušala da iskoristim to što sam brža, ali njeni udarci su bili precizniji i jači”, konstatovala je Suvanpeheng nakon duela.

Na prethodnim Igrama u Tokiju, Helif je izgubila četvrtfinalnu borbu od Keli Harington koja je kasnije osovjila zlato.

Dve bokserke su u žižu javnosti dospele posebno nakon što je Italijanka Anđela Karini predala borbu protiv Helif u osmini finala olimpijskog turnira zbog jačine udarca koji je primila od protivnice iz Alžira

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije