<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ukidanjem bodova sa Vimbldona najviše gubi Novak Đoković

Suspenziji ruskih i bjeloruskih sportista pored ATP usprotivila se i Ženska teniska asocijacija (WTA)

21. maj 2022, 10:32

Učesnici Vimbldona u muškoj konkurenciji neće dobiti bodove nakon odluke čelnika takmičenja da se ruskim i bjeloruskim igračima zabrani nastup na turniru,

Ovu informaciju je saopštilo i Udruženje teniskih profesionalaca (ATP).

Suspenziji ruskih i bjeloruskih sportista, pored ATP-a, usprotivila se i Ženska teniska asocijacija (WTA), koja još nije donijela konačan stav po pitanju bodovanja, kao i mnogi bivši i sadašnji asovi.

- Mogućnost igrača bilo koje nacionalnosti da učestvuje na turnirima na temelju zasluga i bez diskriminacije je temeljna za našu turneju. Odluka Vimbldona da ovog ljeta zabrani ruskim i bjeloruskim igračima takmičenje u Velikoj Britaniji potkopava to načelo i integritet rejting sistema ATP.

Također je protiv naše konvencije o rejtingu. U sadašnjim okolnostima, sa velikim žaljenjem ne vidimo drugu opciju osim uklanjanja ATP bodova sa Vimbldona za 2022. godinu, navodi se u saopštenju.

Uklanjanje Vimbldona sa ATP rang liste najviše gubi Novak Đoković koji pokušava da zadrži broj 1 na rang listi.

Branilac titule u Londonu će izgubiti 2.000 poena, dok drugoplasirani Danil Medvedev i trećeplasirani Aleksander Zverev mogu da izgube samo 180 poena iz četvrtog kola.

Britanski teniser Den Evans rekao je za BBC da se ne slaže sa oduzimanjem bodova za rangiranje.

- Ako se držimo samo tenisa, a ne politike, trebalo bi da budu bodovi na Vimbldona , istakao je Evans.