<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Tri decenije od odlaska "košarkaškog Mozarta": Na današnji dan poginuo Dražen Petrović

Draženov doprinos u NBA ligi je veoma značajan, jer je u vrijeme kada tamo nije igralo puno neamerikanaca pokazao i dokazao da i europski igrači mogu igrati zapaženu te čak i lidersku ulogu u tim ekipama

07. juni 2023, 10:49

SARAJEVO (AA) – Prošlo je tačno 30 godina od smrti jednog od najboljih hrvatskih, jugoslovenskih i svjetskih košarkaša svih vremena Dražena Petrovića, javlja Anadolija.

"Košarkaški Mozart", kako je često nazivan, uvršten je među 50 osoba koje su najviše pridonijele Euroligi. Spada u red najvećih hrvatskih sportista te se smatra predvodnikom vala europskih košarkaša u NBA ligi.

Svoju karijeru započeo je sa 15 godina kada ga je trener prvoligaškog kluba Šibenka ubacio u igru. Petrović je počeo igrati nakon što je starijem bratu Aleksandru skupljao i dodavao lopte na njegovim treninzima.

Igrao je za Šibenku, Cibonu, Real Madrid, Portland Trail Blazerse i New Jersey Netse, kao i reprezentacije Jugoslavije, a od 1992. za reprezentaciju Hrvatske.

Kao punoljetan, potpisao je za zagrebačku Cibonu, klub u kojem je igrao njegov brat. Cibonu je odveo dva puta na tron Europe, u dvije sezone bio i najbolji europski igrač. Nakon toga prelazi u Španiju, u Real Madrid.

U tom periodu Dražen je bio i vođa državne reprezentacije s velikim uspjehom, a ističu se pobjede na Svjetskom prvenstvu u Argentini 1990. te zlatna medalja na Europskom prvenstvu u Zagrebu 1989.

Igre u Europi nisu ostale neprimijećene među skautima sjevernoameričke profesionalne lige. Tako Petrović 1990. postaje član NBA Portland Trail Blazersa, odakle prelazi New Jersey Netse. Ne samo da je 1992. bio najbolji šuter tima, a pogotovo trica, nego i najbolji Europljanin koji je dotad igrao u NBA ligi. Još jedan trofej bio je i za najboljeg beka NBA te sezone. Te godine Dražen je hrvatsku reprezentaciju odveo do srebra na Olimpijadi u Barceloni i to u finalnom susretu protiv "Dream Teama" za kojeg su igrali najbolji igrači iz američke NBA lige te ujedno neki od najboljih košarkaša u historiji: Michael Jordan, Larry Bird, Magic Johnson, Scottie Pippen i drugi.

Draženov doprinos u NBA ligi je veoma značajan, jer je u vrijeme kada tamo nije igralo puno neamerikanaca pokazao i dokazao da i europski igrači mogu igrati zapaženu te čak i lidersku ulogu u tim ekipama.

Poginuo je saobraćajnoj nesreći u 29-oj godini.

U nekoliko navrata početkom 90-tih govorio je ispred zgrade Ujedinjenih naroda antiratne poruke zbog rata u Hrvatskoj. Godine 2006. je u njegovu čast u Zagrebu otvoren muzej i memorijalan centar "Dražen Petrović", uz košarkašku dvoranu koja također nosi njegovo ime.