<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Rafting klubovima iz RS zabranjen nastup na EP! Organizator zaobišao svjetske šampione

Jesmo najbolji, možda smo im i dosadili, ali ovo je bruka i sramota!"

10. juni 2024, 3:45

Predstavnici banjalučkih klubova obratili su se medijima po pitanju zabrane nastupa na prvenstvu Evrope koje danas počinje u Konjicu.

Na rijeci Neretvi se od danas (10. jun) održava Evropsko prvenstvo u raftingu, ali je na ovom takmičenju zabranjeno učešće klubovima iz Republike Srpske!

U Banjaluci je danas, naime, održana konferencija za novinare, na kojoj su se medijima obratili predstavnici Dajak kluba Rafting klub Banja Luka i Rafting kluba Kanjon Dragan Babić i Milena Kolobarić, istakavši da odlukom organizatora ove kontinentalne smotre ovim klubovima, inače, najuspješnijim u ovom sportu u RS, borba za evropske medalje nije dozvoljena.

"Bosna i Hercegovina je protekle sedmice postala šampion svijeta u raftingu, ali svjedoci smo činjenice da je BiH zemlja apsurda i primorani smo da na ovaj način upoznamo javnost, sponzore i prijatelje koji su nas kontaktirali u vezi sa ovim Evropskim prvenstvom. Mi smo putem medija, prije dva mjeseca, saznali da se u Konjicu organizuje Evropsko prvenstvo u organizaciji Svjetske rafting federacije, odnosni WRF-a. Iz tih medija smo saznali da je organizator Kajak kanu savez Federacije BiH. Mi kao Rafting klub Dajak klub Banjaluka smo se naravno obratili samom Kajak kanu savezom FBiH, gdje smo dopisom tražili da nas upoznaju sa načinom kako mi, timovi iz Republike Srpske, možemo da se prijavimo na Evropsko prvenstvo imajući u vidu da smo već deset godina zaredom prvaci BiH bez ijednog poraza. Predstavljali smo Bosnu i Hercegovinu na nekoliko evropskih i svjetskih prvenstava, zajedno sa ekipom Bosne iz Zenice, ravnopravno, imajući u vidu da postoje rafting savezi FBiH i Republike Spske. Na tim takmičenjima nastupao je po jedan tim iz FBiH i RS, u zavisnosti od toga ko je nauspješniji", rekao je Babić, nastavivši:

"Oni su nas informisali da je organizator ovog prvenstva Rafting klub Rivergajd iz Konjica, za koji nikad niko nije čuo niti se takmičio u bilo kojem prvenstvu ili takmičenju BiH. Oni u narednom periodu planiraju da osnuju ligu BiH u raftingu i da na tom takmičenju budu samo klubovi iz FBiH i takvi klubovi će uzeti učešće i na ovom Evropskom prvenstvu. Nas su usmjerili na Rafting savez Republike Srpske, da tamo tražimo svoja prava. Oni su se takođe pismeno obratili Kajak kanu savezu FBiH, a u odgovoru se navodi da oni nisu organizatori, da oni ne učestvuju u organizaciji i da ne biraju timove, ali su na kraju sami sebe pobili jer je navedeno da su izvršili prijavu ekipe iz Zenice, a da prema organizatorovim riječima mi nismo izvršili nikakvu prijavu i da kao takvi ne možemo da nastupimo na ovom Evropskom prvenstvu, a jasno je kao dan da smo mi već uputili dopise, tražili načine kako da se prijavimo, na šta nam je Kajak kanu savez FBiH rekao da ne možemo da učestvujemo jer nismo članovi njihovog Saveza."

Babić naglašava je u dopisu koji su dobili navedeno da je podršku ovom Evropskom prvenstvu dao Olimpijski komitet BiH, kao i Ministarstvo civilnih poslova u Savjetu ministara BiH.

"Ovom prilikom želim da pitam Olimpijski komitet BiH i Ministarstvo da li je ovo način na koji se predstavlja država, gdje su klubovi iz Republike Srpske potpuno onemogućeni da budu na ovom EP. Razumijem da rafting sport treba da se razvije u Konjicu i bilo kojem dijelu BiH, ali ne na način da se eliminišu klubovi iz Republike Srpske.Jesmo mi najbolji godinama, jesmo mi njima možda i dosadili, ali je na bilo koji način trebalo da nas pitaju da li želimo učešće, da li smo planirali da dođemo, a ne na ovako perfidan način da se eliminišu sve moguće opcije da mi učestvujemo. Tako imate apsurd nad apsurdima, bilo je Svjetsko prvenstvo u Banjaluci gdje je učešće uzeo tim iz Federacije BiH, a nama ne dozvoljavaju da uzmemo učešće na Evropskom prvenstvu u organizaciji Kajak kanu Rafting saveza FBiH. To je po meni skandalozno i neka služi na čast svima koji su imali uticaja na ovakvu odluku, a mi znamo ko su ti ljudi i znamo šta se tu dešava iza kulisa."

Najmanje što organizatori ovog prvenstva mogu da urade, kaže Babić, jeste da upute izvinjenje klubovima iz Banjaluke, odnosno Republike Srpske.

"Ne želimo da iznosimo u javnost taj prljavi veš, ali očekujemo da se organizatori očituju po ovom pitanju i barem formalno uputiti izvinjenje našim klubovima. Nije ovdje oštećen samo Rafting klub Dajak klub Banjaluka, ovdje je oštećen i Rafting klub Kanjon kao ženska posada, a tu je i naša ekipa U-19, koja je na prošlom Svjetskom prvenstvu Bosni i Hercegovini donijeli devet medalja i u ukupnom bilansu digli Bosnu i Hercegovinu na 15. mjesto. Bili su na pet evropskih i svjetskih prvenstava, donosili medalje za BiH i sad kad se Evropsko prvenstvo održava u BiH, mi nemamo pravo učešća jer jednostavno neko je odlučio da samo klubovi iz FBiH mogu da predstavljaju BiH na ovom Evropskom prvenstvu", istakao je Babić, napomenuvši da je ovaj klub dobio, kako kaže, sraman poziv da učestvuje na takmičenju koje je prije 14-15 godina zauvijek ostavilo ožiljak na srcu svim rafterima u Banjaluci.

"Dobili smo poziv da učestvujemo u Evrokupu u Italiji, u Val di Soleu, na stazi na kojoj je prije nekih 15-ak godina nesrećno nastradala naša Branka Štulić. Smatramo taj poziv sramnim i pozivamo Italijansku i Svjetsku rafting federaciju da nam se izvine zbog tog sramnog čina. Pozivati nas na stazu gdje je naša Branka preminula je bezobrazno i velika bruka i sramota je ovo što se dešava, imajući pogotovo u vidu sav naš trud i rad da rafting napreduje u BiH."

Milena Kolobarić podvukla je da ovaj potez Kajak kanu rafting saveza FBiH sraman i da se sa njim ne slažu ni klubovi iz ovog entiteta.

"Da li smo svjesni da imamo tim iz Banjaluke koji 14-15 godina svakodnevno trenira, koji pod zastavom BiH doprinosi razvoju raftinga gdje mi nikada nismo dijelili FBiH i Republiku Srpsku po pitanju saveza? Toliko prijatelja iz FBiH, toliko klubova u to vrijeme gdje smo svi zajedno trenirali i takmičili se u ligi BiH, gdje je iz FBiH bilo više klubova. Mi dan-danas imamo sjajnu saradnju sa ekipama i drugarima iz FBiH, ni oni ne podržavaju ovo što se danas dešava i smatraju ovo sramnim", rekla je Kolobarić.