<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Oproštaj Serene Williams rječito je priznanje biološke nejednakosti

Karijera Serene Williams završava prije nego što bi završila da je muškarac, jednostavno zato što mora birati između tenisa i rađanja više djece

11. august 2022, 11:11

Ovdje je trebalo da se radi o tome da li je Serena Williams najveća sportistkinja u istoriji. Uostalom, ko je bio bolji?

Možda Babe Didrikson, sa zlatnim olimpijskim medaljama u dva odvojena atletska događaja i 10 velikih pobjeda na LPGA turneji; možda Larisa Latynina, koja je osvojila 18 medalja na tri Olimpijske igre; ili Jackie Joyner-Kersee, s njezinim uzastopnim naslovima u olimpijskom sedmoboju; ili Allyson Felix, koja se upravo penzionisala nakon što je osvojila više medalja od bilo koje druge trkačice u istoriji. U tenisu, tu je Martina Navratilova sa 167 pojedinačnih naslova i još 177 u parovima ili Steffi Graf koja je na vrhu svjetske rang liste provela 377 sedmica.

Ali sva su poređenja loša, a ovo je još gore. Jer ako ste gledali Williams kako igra, slušali i čitali šta ima za reći, onda se morate zapitati zašto bi iko želio pokušati staviti nju, ili bilo koju od njih, u tu jednu kutiju, piše The Guardian.

Zašto se Williams ne bi smatrala većim igračem od Rogera Federera? Ili Rafaela Nadala? Ili Novaka Đokovića? Ili ostalih muškaraca koji su igrali u njezinoj eri? Osvojila je više naslova u singlu od bilo kojeg od njih, više olimpijskih medalja takođe, a sve je to učinila, kako se govorilo o Ginger Rogers, “unazad i u štiklama”.

Kao što je Williams napisala u članku za Vogue najavljujući svoje povlačenje (oprostite, svoju “evoluciju”) iz profesionalnog tenisa: “Išla sam od carskog reza preko druge plućne embolije do finala Grand Slama. Igrala sam dok sam dojila. Igrala sam kroz postporođajnu depresiju.” I sve je to učinila dok je podnosila ogromne količine nepodnošljivog sranja.

Williams ne želi odustati. Ne još. Radije bi nastavila igrati i sljedeće godine i nakon toga. Ali ne može jer mora birati između još djece i karijere u tenisu. "Da sam muško, ne bih ovo pisala jer bih bila vani, igrala i pobjeđivala dok bi moja žena radila fizički posao proširenja naše obitelji."

Dakle, ovdje, na kraju 27-godišnje karijere koju je provela u borbi da bude tretirana ravnopravno s muškim igračima, neizbježna je činjenica da je njezina biologija još uvijek ostavlja u nepovoljnom položaju. Williams se uporedila s Tomom Bradyjem, ali jednako je tako mogla izabrati bilo kojeg od ta tri muška igrača iz svoje igre.

Federer, 41, osvojio je pet svojih Grand Slam naslova nakon što je prvi put postao otac 2009. godine, tri nakon što je njegova supruga rodila drugi par blizanaca 2014. godine. Najveći uticaj koji je na njegovo tijelo imalo četvero djece jeste to što je morao na operaciju 2016. godine jer je izvrnuo koljeno dok im je punio kadu za kupanje.

Đoković (35) osvojio je pet svojih grand slam naslova nakon što mu se rodio sin 2014. godine, a od toga tri nakon kćeri 2017. godine. Prije nekoliko godina dao je naslutiti da bi voljeli imati još djece. Kada je Đoković govorio o tome kako je očinstvo utjecalo na njegov tenis, to je često bilo u smislu kako ga je naučilo da bude bolja osoba i tako ga učinilo boljim igračem.

Nadal (36) je u junu objavio da će njegova supruga dobiti dijete. Tako je ranije tog mjeseca osvojio French Open dok je njegova žena bila u ranoj trudnoći, što ga je sigurno dekoncentrisalo. Williams je, pak, osvojila Australian Open 2017. godine dok je bila u drugom mjesecu trudnoće, što se, kako piše, čini "gotovo nemogućim".

Nagađalo se da bi se i Nadal mogao penzionisati nakon što postane otac. Njegov trener Carlos Moyá ne misli tako. "Ne mislim da će očinstvo navesti Rafaela Nadala da prestane igrati", rekao je Moya na pitanje o tome, "naprotiv, to će biti dodatna motivacija za nastavak pobjeđivanja."

Za muškarce koji se bave njenim poslom, roditeljstvo se obično shvata kao prilika za neku vrstu duhovne promjene. Za Williams je to značilo i tri hitne operacije, jedna u kojoj su joj razrezani želudac i maternica, druga u kojoj su pronašli hematom koji joj je preplavio abdomen, a treća u kojoj su joj umetnuli filter u veliku venu da bi zaustavili krvne ugruške da dospiju u pluća, a zatim je provela šest sedmica nesposobna da ustena iz kreveta.

Williams je provela svoj život suočavajući se s dvostrukim standardima u načinu na koji se govori i piše o igračima i igračicama, koliko su plaćeni, načinu na koji se njihovo ponašanje kontroliše i poštovanja koje dobijaju. Posljednje decenije Forbes objavljuje godišnju listu 100 najbogatijih sportista svijeta. Federer je uvijek prisutan u prvih 10, čak je bio i prvi u 2020. godini. Williams nikada nije stigla tako visoko, pa čak ni blizu toga. Nijedna žena nije.

Ponekad, kao 2019. godine, bila je jedina u prvih 100. Pa da, rekli bi muškarci. “Statistika pokazuje da imamo mnogo više gledalaca na muškim teniskim mečevima,” rekao je Đoković 2016. godine. “Mislim da je to jedan od razloga zašto bismo možda trebali dobiti veće iznose nagrada.”

Izvinio se zbog toga kasnije, nakon što je Williams objasnila gdje je pogriješio. "Novak ima pravo na svoje mišljenje, ali ako ima kćer - mislim da sada ima sina - trebao bi razgovarati s njom i reći joj kako njegov sin zaslužuje više novca jer je dječak."

Williams je uvijek znala objasniti te stvari. Njena oproštajna izjava rječito je priznanje jedne nejednakosti koju nije mogla prevladati. Ali je to nije spriječilo da pokuša.