Nevjerovatna fotografija brazilskog surfera definisala je duh Olimpijskih igara


Trećeg dana Olimpijskih igara, francuski fotograf Jerome Brouillet dobio je svoj savršeni snimak. Brouilletova slika brazilskog surfera Gabriela Medine koji lebdi iznad okeana u zraku sa uzdignutim kažiprstom brzo je postala glavni simbol trijumfa na Ljetnim olimpijskim igrama 2024.

Govoreći za TIME, Brouillet kaže da je iznenađen količinom pažnje koju je privukla njegova fotografija Medine. Objašnjava da postoje dva medijska broda koja snimaju takmičenja u surfanju, koja se održavaju u vodama francuskog teritorija Tahitija.

“Da budemo pošteni, ako su ispunjeni svi uslovi – vrijeme, valovi, svjetlo, ako je vozač postavio brod u pravi položa i ako znate kako se koristi fotoaparat—možete snimiti dobre slike surfanja u Teahupo'ou.” Dodaje: “Sve ostalo je iskustvo, tajming i malo sreće! To razlikuje dobar snimak od sjajnog.”

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Svi fotografi na licu mjesta snimaju u “rafalima”, što znači da snimaju više od 20 slika u sekundi. Brouillet je snimio svega četiri kadra Medine u zraku i odmah znao da je ta snimka najbolja, ali kaže da je to bio “timski rad”, pripisujući dio zasluga svom uredniku u AFP-u koji je prepoznao ovaj kadar kao izvanredan i odmah ga objavio, tako da je vrlo brzo postao viralan.

Brouillet dobro poznaje vode Teahupo'oa, jer se preselio na Tahiti prije otprilike 10 godina iz Marseillea, nakon što se zaljubio u ovu regiju tokom odmora. Već nekoliko godina radi za AFP.

Brouillet kaže da je i sam surfer, ali za njega su čak i mali valovi u Teahupo'ou opasni. “Nisam siguran želim li rizikovati”, kaže. Puno mu je ugodnije na medijskom brodu, gdje koristi svoju kameru kako bi definisao duh Olimpijskih igara.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije