“MOJA PORUKA ZA CIJELI SVIJET”: Bokserka Iman Kelif za koju su rekli da je MUŠKO konačno dala intervju

Iman Kelif, bokserka u centru kontroverze oko polova na Olimpijskih igrama u Parizu, pozvala je svijet da prestane da je maltretira, navodeći da ispitivanje sa kojim se suočila “šteti ljudskom dostojanstvu”.

Alžirka, koja je obezbijedila medalju na OI u Parizu, je u svom prvom punom intervjuu otkako se našla u “centru oluje”, rekla da je njena porodica “zabrinuta” za nju, piše britanski “Telegraf”. Portal ukazuje da se Kelif oglasila pošto je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) priznao da je prije više od godinu dana pismeno upozoren da ona ima DNK “muškarca”.

Mark Adams, portparol MOK-a, potvrdio je postojanje pisma od Međunarodne bokserske asocijacije (IBA), ali je rekao da testovi nisu bili vjerodostojni. Iman Kelif je, međutim, pozivajući na uzdržanost, rekla da sve ovo ima zastrašujuće efekte na njen život.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Šaljem poruku svim ljudima u svijetu da se pridržavaju olimpijskih principa i Olimpijske povelje, da se uzdrže od maltretiranja svih sportista, jer to ima efekte, ogromne efekte. Može da uništi ljude, da ubije njihove misli, duh i um. Može da podijeli ljude. I zato tražim od njih da se uzdrže od maltretiranja – rekla je ona sportskoj televiziji na arapskom SNTV.

Iako ih je IBA diskvalifikovala obje zbog polne (ne)podobnosti, Kelif, koja se u utorak bori u polufinalu, i Lin Ju Ting su lako osvojile medalje. MOK je upozorio protiv “stigmatizacije” dvije bokserke, ali će to pitanje sigurno dominirati još jednom u ponedeljak pošto IBA – koja je u ratu sa MOK – drži pres konferenciju, navodi “Telegraf”.

“Porodica je zabrinuta za mene”Iman Kelif (25) je opisala bolno iskušenje kroz koje prolazi dok se takmiči daleko od svoje kuće.

U kontaktu sam sa svojom porodicom dva dana nedeljno. Nadam se da nisu duboko pogođeni. Zabrinuti su za mene. Ako Bog da, ova kriza će kulminirati zlatnom medaljom i to će biti najbolji odgovor – rekla je ona.

Ona je pred novinarima nakon zadnje borbe povikala “ja sam žena”, navodi “Telegraf”.

Ne marim za tuđa mišljenja. Došla sam ovdje po medalju i da se takmičim za nju. Sigurno ću se takmičiti da napredujem i budem bolja, a ako Bog da, poboljšaću se, kao i svi drugi sportisti. Nisam mogla da kontrolišem svoje nerve. Zato što je poslije medijske pomame i pobjede postojala mješavina radosti a istovremeno sam bila veoma pogođena jer, iskreno, nije bilo nimalo lako proći kroz sve to. To je bilo nešto što šteti ljudskom dostojanstvu – rekla je Helif.

Aktivisti za pravičnost u sportu bili su šokirani svime što se dešavalo poslednjih dana, pri čemu su obe bokserke popuštale svojim protivnicima, navodi “Telegraf”. Ali, predsjednik MOK-a Tomas Bah i njegov portparol Adams izlili su prezir na IBA zbog dodavanja ulja na vatru u ovom slučaju. MOK i IBA su u ratu od 2019, kad je IBA suspendovana kao telo koje vodi olimpijski boks, dodaje portal.

U subotu je IBA saopštila da će dodijeliti novčanu nagradu Anđeli Karini, čija je borba protiv Helif okončana nakon 46 sekundi, “kao da je olimpijska šampionka”.

Adams je rekao da IBA – koju vodi administrator rođen u Moskvi Umar Kremlev – nema “nikakav kredibilitet”. IBA je prošle godine lišena svog statusa svjetskog upravnog tijela u boksu. Ta odluka je donijeta četiri mjeseca nakon što je tijelo diskvalifikovalo Kelif i Lin sa Svetskog prvenstva 2023. Kremlev je prošle godine opisao rukovodstvo MOK-a kao “prostitutke u sportu koje se uključuju u politiku”, navodi “Telegraf”.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije