Luis Rubiales podnio ostavku zbog poljupca

Luis Rubiales podnio je ostavku na mjesto predsjednika Španjolskog nogometnog saveza nakon kritika zbog ljubljenja španjolske napadačice Jenni Hermoso na ceremoniji predstavljanja finala Svjetskog prvenstva za žene.

Hermoso, 33, rekla je da poljubac nakon što je Španija pobijedila Englesku nije bio sporazuman te je podnijela pravnu tužbu prošlog utorka.

Rubiales je rekao da je podnio ostavku vršitelju dužnosti predsjednika saveza Pedru Rochi u izjavi.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Ne mogu nastaviti svoj posao”, rekao je Piersu Morganu u televizijskoj emisiji.

Ovaj 46-godišnjak takođe je dao ostavku na mjesto potpredsjednika Izvršnog odbora Uefe.

Posljedice poljupca zasjenile su pobjedu Španije na Svjetskom prvenstvu, a Rubiales je ignorisao opetovane pozive da podnese ostavku.

U petak je tužilac podnio tužbu španskom visokom sudu – nakon Hermosovog svjedočenja u utorak – protiv Rubialesa zbog seksualnog napada i prisile.

Rubiales je tvrdio da je poljubac bio “uzajamni i “sporazumni”, ali ga je svjetsko krovno fudbalsko tijelo Fifa privremeno suspendovalo.

“Nakon brze suspenzije koju je provela Fifa, plus ostatak otvorenih postupaka protiv mene, evidentno je da se neću moći vratiti na svoju poziciju”, stoji u Rubialesovoj izjavi.

Rubiales je rekao kako se nada da će njegov odlazak potaknuti zajedničku kandidaturu Španije s Marokom i Portugalom za domaćina Svjetskog prvenstva 2030. godine.

Dodao je: “Vjerujem u istinu i učinit ću sve što je u mojoj moći da pobijedi.

“Moje kćeri, moja porodica i ljudi koji me vole trpjeli su posljedice pretjeranog progona, kao i mnoge neistine, ali istina je i da na ulici, svakim danom sve više, istina prevladava.”

Otprilike 81 španski igrač, uključujući sva 23 pobjednika Svjetskog prvenstva, rekli su da više neće igrati za reprezentaciju dok je Rubiales na tom mjestu.

Menadžer osvajača Svjetskog prvenstva Jorge Vilda – koji se smatra bliskim Rubialesovim saveznikom – otpušten je 5. septembra usred skandala, a Montse Tome je imenovan kao njegov nasljednik.

Političari, fudbaleri i i slavne osobe izjasnili su se protiv Rubialesa, a prosvjednici su se prošlog mjeseca okupili u sjedištu saveza tražeći njegovu ostavku.

Na pitanje Morgana je li ga nešto posebno navelo da podnese ostavku, Rubiales je rekao da je razgovarao sa svojom porodicom i poslušao savjete prijatelja.

“Moj otac, moje kćeri, razgovarao sam s njima – oni znaju da se ne radi o meni – i neki meni vrlo bliski prijatelji rekli su mi ‘Luis, moraš se usredotočiti na svoje dostojanstvo i nastaviti svoj život jer ako ne, oštetit ćete ljude koje volite i sport koji volite’, rekao je Rubiales.

“Ovo nije bilo pitanje samo mene. Stav prema meni može uticati na treće strane [koje su] vrlo važne. To je bila inteligentna stvar koju sam morao učiniti.”

Rubiales čeka odluku visokog suda

Tužba koju je podnijela Hermoso odnosila se na seksualno zlostavljanje, ali Marta Durantez Gil je takođe dodala optužbu za prisilu kada je podnijela zahtjev visokom sudu nakon što je Hermoso rekla tužiocu da su njeni rođaci bili pod pritiskom Rubialesa i njegove “profesionalne pratnje” da kažu da je “opravdala i odobrila što se dogodilo”.

Sada je na sudu da podnese formalne optužbe protiv Rubialesa.

Prije poljupca, Rubiales je viđen kako se hvata za međunožje u blizini kraljice Letizije i njezine kćeri dok je slavila pobjedu Španjolske nad Engleskom od 1-0 u Sydneyu.

Sudija višeg suda sada će procijeniti pritužbu i odlučiti hoće li prihvatiti ili arhivirati zahtjev. Ako bude prihvaćen, sudac će biti dodijeljen da vodi istragu, koja će završiti ili preporukom da se slučaj uputi na suđenje ili će biti odbačen.

Optužba za seksualni napad prema španskom zakonu može nositi kaznu u rasponu od novčane do četiri godine zatvora, prenosi BBC.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije