LeBron James MVP olimpijskog turnira

Jedini igrač koji je postao olimpijski šampion u tri različite dekade.

SARAJEVO, 11. augusta (FENA) – Nakon završetka olimpijskog turnira u košarci, Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) objavila je dobitnike individualnih nagrada.

U idealnu petorku turnira uvrštena su dvojica igrača iz reprezentacije koja je osvojila zlatnu medalju, Amerikanci LeBron James i Steph Curry, Srbijanac Nikola Jokić, Nijemac Dennis Schröder, te Francuz Victor Wembanyama, koji je ujedno proglašen i za najboljeg mladog košarkaša turnira.

Najkorisniji igrač takmičenja (MVP) je LeBron James, koji je tokom turnira prosječno bilježio 14,2 poena, 6,8 skokova i 8,5 asistencija.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Za najboljeg trenera turnira izabran je selektor Francuske Vincent Collet, koji je svoju ekipu vodio do srebrne medalje. Titulu najboljeg defanzivca ponio je Srbijanac Aleksa Avramović.

U drugoj petorci takmičenja svoje mjesto su našli Kanađanin Shai Gilgeous-Alexander, Srbijanac Bogdan Bogdanović, Nijemac Franz Wagner, Francuz Guerschon Yabusele i Grk Giannis Antetokounmpo.

LeBron James, četverostruki NBA šampion, ne vjeruje da će nastupiti na Olimpijskim igrama u Los Angelesu 2028. godine, iako će te Igre biti održane na domaćem terenu. Tridesetdevetogodišnji James sinoć je osvojio svoju treću zlatnu medalju pobjedom nad Francuskom, čime je postao jedini igrač koji je postao olimpijski šampion u tri različite dekade.

– Četiri godine od sada, ne, ne mogu se zamisliti kako igram na sljedećim Olimpijskim igrama, ali također nisam mogao sebe zamisliti kako igram u Parizu – priznao je James nakon pobjede, nagovijestivši da se njegova karijera u reprezentaciji SAD-a završila.

Košarkaška zvijezda pomogla je Sjedinjenim Američkim Državama da osvoje petu uzastopnu zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine, pobijedivši domaćine Francusku sa 98:87 u finalu. James je u finalu u “Bercy Areni” postigao 14 poena, dok je Steph Curry briljirao sa 24 poena, a Kevin Durant i Devin Booker su dodali po 15 poena.

James, koji sada ima tri zlatne medalje, osvojio je bronzu na svom debiju na Igrama u Atini 2004. godine, osvojivši medalju na svim svojim olimpijskim nastupima. Osim Atine, James je nastupao i na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. i Londonu 2012. godine, ali izgleda da će Olimpijske igre u Parizu biti njegov posljednji olimpijski nastup.

Sljedeće Igre u Los Angelesu su blizu Jamesovog doma, u istom gradu gdje je igrao svoju klupsku košarku od 2018. godine s Los Angeles Lakersima. James je započeo svoju igračku karijeru 2003. godine i postao je ikona NBA-a, predstavljajući timove poput Cleveland Cavaliersa, Miami Heata i Lakersa. On je četverostruki NBA šampion i osvojio je osam MVP nagrada u svojoj sjajnoj karijeri.

James je imao samo 19 godina kada je debitirao na Olimpijskim igrama u grčkoj prijestolnici, ali je većinu vremena proveo na klupi.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije