Kupljeni navijači: Kako Katar polira imidž

Organizatori Mundijala su platili stotine navijača iz cijelog svijeta da dođu na prvenstvo u Katar, i o tome pozitivno pišu na društvenim mrežama. Neki od navijača govore za DW.

23. novembar 2022, 2:36

Foto: Ilustracija, Anadolija

Katar je pozvao probrane navijače iz raznih zemalja i platio im let, hotel, i dnevnice, potvrđeno je za DW iz Vrhovnog komiteta koji organizuje Mundijal.

Taj program nazivaju „Fan Leader Network“, tvrdeći da tako „pasionirani ljubitelji fudbala“ mogu doći u Katar ne bi li „sa prijateljima podijelili važne informacije o Svjetskom prvenstvu“. Prema nekim informacijama, u Kataru je 1.600 takvih navijača-influensera.

Njemački tabloid Bild je nedavno o tome pisao pod naslovom: „Katar kupuje navijače na SP!“ I drugi mediji su izvijestili da navijači obasuti besplatnim ulaznicama i pogodnostima treba da hvale organizatore na društvenim mrežama i tako poliraju imidž arapske zemlje.

„Ta pretpostavka je apsolutno pogrešna“, tvrde pak organizatori. 

No, DW ima uvid u „Kodeks ponašanja“ koja su svi povlašćeni navijači morali da potpišu. Tu se upravo navodi obaveza da se „lajkuje i šeruje“ u znak „podrške“ Mundijalu, te da se koristi haštag #IAMAFAN.

Nadzirane objave

U tom ugovoru organizatori upozoravaju plaćene navijače da će njihove objave na društvenim mrežama biti „nadzirane“, te da se od njih može tražiti da obrišu one koje su protivne kodeksu ponašanja. „Unižavanje SP ili Katara“ je, piše, „očigledno neprimjereno".

Žozef Delaž, navijač iz Francuske, rekao je za DW da je dobio tu ponudu Katara, ali je odbio. Misli da Katar time hoće da kupi pozitivni publicitet. Ponuđeno mu je pokrivanje troškova kao i ulaznica za prvu utakmicu SP.

„Ali trebalo je da se ostane tokom cijele grupne faze. Ideja je bila da se učestvuje u sportskim i kulturnim manifestacijama", priča Delaž.

Li Kormiš iz Kanade je pak prihvatio ponudu. Za DW tvrdi da nije dobio Kodeks ponašanja da potpiše, ali potvrđuje da se, osim troškova, dobija i dnevna suma za ishranu. Kormiš u svom video-blogu izvještava o navodno veoma pozitivnim utiscima iz Katara.