<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

EURO 2024: Grupna faza počinje, Hrvatska u "grupi smrti" a Srbija se nada čudu

Evropsko prvenstvo u fudbalu, najiščekivanije takmičenje ove godine, napokon počinje večeras od 21 sat. Sastaju se domaćin Njemačka i reprezentacija Škotske

14. juni 2024, 9:40

Reprezentacija Hrvatske nalazi se u grupi B, inače poznatijoj kao „grupa smrti“ sa selekcijama Španije, Italije i Albanije. Iako se očekuje da svi pobijede Albaniju, tri preostale reprezentacije će se boriti za vrh grupe i siguran prolazak. „Vatreni“ s pravom imaju najviše ciljeve, a to su, ako je za uzeti njihova prethodna dva nastupa na Mundijalima, barem medalja.

Preostala dva učesnika iz našeg regiona nalaze se zajedno u grupi C, a riječ je o selekcijama Srbije i Slovenije. Međutim, za razliku od Hrvata, oni će biti blagi autsajderi u svojoj grupi, s obzirom da će za protivnike imati Engleze (finaliste prošlog izdanja Eura) i Dance (polufinaliste prošlog Eura).

To ih, a pogotovo Srbijance, ne sprečava da vjeruju u svoju ekipu i prolazak u nokaut-fazu, te postizanje historijskog uspjeha.

Kada je riječ o glavnim favoritima, tu uvijek kotiraju ista imena – Francuska, Engleska, Njemačka, Portugal, Španija i Italija. Čak i one reprezentacije koje bi ih mogle ugroziti se muče s povredama. Belgiji nedostaje Tibo Kurtoa (Thibaut Courtois), Nizozemcima „pola“ veznog reda, a povrijeđene predvodi Frenki de Jong (Frenkie).

Domaćini, selekcija Njemačke, spremni su da se vrate na tron poslije 28 godina. Da li će im donijeti prednost to što igraju na svom terenu, tek treba da se vidi. Nijemci dolaze nakon velikih previranja u posljednjoj godini, ali spremni da pod Julianom Nagelsmanom (Nagelsmann) osvoje Evropsko prvenstvo.