<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Obraćanje

Vučić u UN-u poredio Ukrajinu i Srbiju, spominjao i BiH

Govorio o BiH

22. septembar 2022, 10:46

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je da se ovogodišnja Generalna debata odvija u uslovima narušenog svjetskog mira u razmjeri koji nije viđen od Drugog svjetskog rata i osnivanja Ujedinjenih nacija. Globalni izazovi sa kojima se suočavamo prijete da iz temelja izmjene međunarodnu bezbjednosnu arhitekturu i ugroze uspostavljeni međunarodno pravni poredak. Ovako složena vremena, zahtijevaju puno mudrosti i zajedništva kako bismo sačuvali mir kao apsolutno najznačajniju tekovinu utkanu i u same osnove organizacije Ujedinjenih nacija, naveo je Vučić.

Obraćajući se na sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Vučić je rekao da će govoriti o pet principa, a to su povratak miru i očuvanje globalne stabilnosti, očuvanje teritorijalnog integriteta i suverniteta međunarodno priznatih država članica UN, energetskoj i finansijskoj bezbjednosti i snabdjevenost hranom.

“Srbija poštuje integritet Ukrajine”

Nepravda učinjena bilo gdje, prijetnja je pravdi svuda i te riječi su podsjećanje i opomena za sve, poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i naglasio da, bez obzira što i dalje odjeća posljedice grubog kršenja osnovi odredbi međunarodnog javnog prava, Beograd ne odustaje od temeljnog principa nepovredivosti granica.

Dosljedno se zalažemo za poštovanje načela teritorijalnog integriteta i suvereniteta, rekao je Vučić i istakao da Srbija poštuje integritet Ukrajine.

Predsjednik Srbije poručio je da ni od jednog sagovornika nije čuo racionalan odgovor na pitanje u čemu je razlika između suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, koji je grubo narušen.

„Od mnogih govornika čuli smo priče o agresiji i narušavanju teritorijalnog integriteta Ukrajine, mnogi kažu da je to prvi sukob na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata. Ali istinu da je prvi put narušen integritet jedne zemlje u Evropi i to, Srbije koja nije izvršila napad na bilo koju drugu suverenu zemlju se uporno prećutkuje. Tražimo jasan odgovor na pitanje koje već godinama postavljam mojim sagovornicima, liderima mnogih zemalja – u čemu je razlika između suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, koji je grubo narušen, a čemu mnogi od Vas daju međunarodno priznanje i legitmitet? Nikada ni od koga nisam dobio racionalan odgovor na to pitanje“, istakao je Vučić obraćajući se u Ujedinjenim nacijama.

“Srbija nije nogom kročila na tuđu teritoriju”

Kazao je da Srbija nije nogom kročila na tuđu teritoriju, niti ugrozila teritorijalni integritet ma koje suverene države, da bi bilo ko protiv nje intervenisao ili proveo agresiju, onako kako je to učinjeno 1999. godine.

„To ipak nije spriječilo 19 NATO zemalja da napadne jednu suverenu zemlju i to bez odluke Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija. To što je po završetku oružanog sukoba potpisan sporazum sa NATO čije odredbe su predviđale usvajanje rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 1244, a kojom je potvrđen i garantovan djelimični suverenitet i potpuni teritorijalni integritet Srbije, nije spriječilo mnoge države Zapada da priznanjem jednostrano proglašene nezavisnosti „Kosova“ iznova pogaze teritorijalni integritet naše zemlje i povelju UN“, naveo je Vučić.

Vučić je naglasio da će Beograd nastaviti razgovore sa Prištinom pod okriljem Evropske unije, „jer je bolje 100 godina pregovarati, nego jedan dan ratovati“.

Kaže da region Balkana ne može da podnese još jedan sukob.

„Ja se uzdam da ćemo u tom naporu imati dobru volju i razumijevanje naših međunarodnih partnera, zato što i oni dobro znaju da su neke ranije odluke njihovih vlada bile loše i da nisu radile za budućnost našeg regiona i svjetskog mira. Beograd ovaj proces vodi u veoma kompleksnim okolnostima u kojima je prisutan hibridni rat i prljava kampanja u dijelu međunarodne javnosti protiv naše zemlje na različitim poljima. Dovoljno je da vas samo podsjetim na citate i navode svjetskih medija da će Srbija napasti svoje susjede i da predstavlja prijetnju po regionalnu stabilnost. Naravno, to se nikada nije dogodilo, i to je bila samo jedna u nizu brojnih laži protiv Republike Srbije“, istakao je predsjednik Srbije.

Govorio o BiH

Dodao je da je Srbija okarakterisana kao potencijalni faktor destabilizacije u regionu, samo zato da ne bi govorila istinu – i da princip nepovredivosti granica mora podjednako da važi za sve.

„Srbija je bila i biće faktor stabilnosti u cijelom regionu. Srbija, uprkos mnogim neistinama i falsifikatima, podržava Dejtonski mirovni sporazum. Teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i integritet Republike Srpske unutar Bosne i Hercegovine. I zato što je smatrala da politika sankcija koje su danas uvedene protiv Ruske Federacije nikome ne može donijeti dobre rezultate“, kaže Vučić.

Napominje da smo mi smo sa druge strane uvjereni da narodi Balkana imaju kapacitet da nastave suživot u budućnosti kao prijatelji i partneri koji imaju zajedničku viziju članstva u ujedinjenoj Evropi.

„To dobro znam, zato što smo već prevazišli mnoge barijere koje su između naših naroda stajale godinama i koštale su nas hiljada života i protraćene budućnosti. Srbija i Albanija, na primjer, danas imaju najbliže i najprijateljskije odnose u cijeloj svojoj viševjekovnoj zajedničkoj istoriji na prostoru Balkanskog poluostrva“, istakao je Vučić.