<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Vučić stigao u Njujork: Najavljen niz sastanaka o Kosovu i rezoluciji o Srebrenici

21. april 2024, 9:12

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Njujork, gdje će sutra predstavljati Srbiju na sjednici Savjeta bezbjednosti UN na kojoj će biti predstavljen redovni šestomjesečni izvještaj generalnog sekretara UN Antonija Guteresa o radu UNMIK-a.

Vučić će danas imati niz bilateralnih sastanaka u Njujorku, a pored stanja u južnoj pokrajini sa stranim zvaničnicima razgovaraće i o najavljenoj rezoluciji u Srebrenici, o kojoj bi države trebalo da se izjasne početkom maja.

Predsjednik Srbije rekao je da izvještaj o Kosovu i Metohiji koji će biti predstavljen ne odražava pravu sliku kako je na terenu i da je loš u odnosu na realno stanje.

Tekst tog izvještaja objavljen je na sajtu UN, a svoj osvrt dao je i generalni sekretar UN koji je rekao da su povećane tenzije između Beograda i Prištine.

Kao razlog povećanju tenzija u pokrajini naveo je odluku Prištine da ukine dinar i da odredi evro kao jedino sredstvo plaćanja na Kosovu i Metohiji. Guteres je pozvao da se to pitanje riješi u okviru dijaloga Beograda i Prištine koji se vodi pod pokroviteljstvom UN.

Guteres je istakao da pitanje formiranja Zajednice srpskih opština i pored diplomatskih pritisaka još nije riješeno i nije pokrenuto njeno formiranje, a situaciju destabilizuje i situacija oko izbora gradonačelnika četiri opštine na sjeveru. On je pozvao da se što prije sprovedu ti izbori kako bi se dodatno stabilizovala situacija.

Izvještaj se odnosi na period od 19. septembra 2023. tako da se dio odnosi i na događaje od 24. septembra u Bajnjskoj.

Predstavnika Srbije u Njujorku očekuje i sastanak sa više desetina predstavnika zemalja članica UN, kao i sa predstavnicima stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN u vezi sa predloženom rezolucijom o Srebrenici.

Kako je Vučić rekao uoči dolaska u Njujork, donošenje takve rezolucije dodatno će narušiti i pokvariti odnose u regionu. On je istakao da su šanse Srbije male, ali da će se boriti i da neće biti tolika pobjeda onih koji su rezoluciju predložili.