Urednica INDEXA Andreja Hudika za BUKU o smrti novinara Vladimira Matijanića: Mnogo se grešaka dogodilo

"U našem zdravstvenom sustavu često nam se čini da nečiji život ovisi o tome koliko je snalažljiv i je li utjecajan."

08. august 2022, 6:03

Povodom smrti novinara Vladimira Matijanića razgovarali smo sa njegovom radnom koleginicom Andrejom Hudika, urednicom Indexa, koja kaže da je u slučaju Matijanića sasvim sigurno bilo propusta, te da se nada da će inspekcija utvrditi odgovornost.

BUKA: Kako komentarišeš dešavanja u vezi sa smrću Vladimira, pogotovo nakon objavljenih audio razgovora sa Hitnom pomoći i nadležnim infektološkim službama?

Ne znam odakle bih počela.

Ja se nadam da je svima kristalno jasno da se u slučaju liječenja Vladimira Matijanića dogodilo jako puno pogrešaka od samog početka, od prvog dana kad je zatražio pomoć na Hitnoj infektološkoj. Prema svemu sudeći, s obzirom na njegove dijagnoze, on je morao već tada biti hospitaliziran. A ako nije tada, onda ga je morala odvesti Hitna pomoć u petak 5.8. kada su prvi put bili kod njega. Nadam se da će inspekcija utvrditi odgovornost za propuste jer je sasvim jasno da ih je bilo. 

Dio javnosti komentira kako ti razgovori ništa ne dokazuju. Ja ih pitam: kako bi im bilo da njihovom bližnjem koji se ne može ustat iz kreveta netko mrtvo hladno kaže pišajte pored kreveta ili nije vama ništa, dođite za pet dana. Kako bi bilo da netko njihov pita: Moze li me netko pregledati?, a medicinska djelatnica s hitnog prijema infektologije ga pita: tko? 

BUKA: Podnesena je i krivična prijava, šta očekuješ u tom kontekstu, obzirom na poslovičnu traljavost pravosudnih organa?

Nadam se da će se pronaći pravi krivci, da neće nekoga iskoristiti kao žrtveno janje. No, bojim se da bi istraga, kao i često puta dosad, mogla pokazati da nitko nije pogriješio, da je sve bilo po pravilima, ili da je bilo pogrešnih procjena, ali da one nisu utjecale na smrt Matijanića.

BUKA: Može li se govoriti o sistemu koji ubija svoje građane, imajući u vidu i reakcije nakon Vladimirove smrti, gdje se pominju veze za liječenje i slično? O kakvom zdravstvenom sustavu uopšte govorimo ovdje?

U Hrvatskoj ima izvrsnih liječnika, izvrsnih medicinskih sestara. Ali nažalost, oni koji su nad njima rade štetu cijelom tom sustavu. Koliko puta smo bili svjedoci da je zahvaljujući pojedincu spašen nečiji život, dok ga je taj isti sustav pokušao ubiti!

Kakav je naš zdravstveni sustav, dakle govorim o sustavu, svaka čast doktorima i sestrama koji spašavaju živote, najbolje govori činjenica da Hitna pomoć predsjednika Sabora HDZ-ovog visokog dužnosnika Gordana Jandrokovića vozi na snimanje pluća, jer ima blage simptome covida. Podsjećam, Vladimira Matijanića, koji se nije mogao pomaknuti, ostavili su da leži doma unatoč molbi njegove partnerice da ga hospitaliziraju.

U našem zdravstvenom sustavu često nam se čini da nečiji život ovisi o tome koliko je snalažljiv i je li utjecajan.