<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ukida se roming u regionu: Evo i kad!

ROMING

Ukidanje rominga za zemlje Zapadnog Balkana odavno nije samo ekonomsko pitanje, već je i političko.

19. novembar 2018, 12:57

Već duže vrijeme postoji inicijativa da se potpiše sporazum za zemlje Zapadnog Balkana o ukidanju ovih nameta, ali je zasad najizvjesnije da će taj sporazum parafirati Srbija, Makedonija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora, koje su prije nekoliko godina postigle dogovor o snižavanju cijena rominga.

 

Tom dogovoru htjele su da se priključe Albanija i srpska pokrajina Kosovo, a sada su sve veći spoljni pritisci da se na to i pristane.

 

- U aprilu sljedeće godine u Beogradu će biti održan samit i Evropska komisija očekuje da se tada potpiše sporazum o ukidanju rominga za Zapadni Balkan - govori, za Novosti, ministar telekomunikacija Rasim Ljajić.

 

Dogovor postoji za četiri zemlje, ali za Zapadni Balkan se podrazumeva Albanija plus Kosovo. Treba vidjeti da li će se ukinuti roming za Srbiju, Makedoniju, BiH i Crnu Goru ili će se čekati da bude možda potpisan sporazum za cijeli Zapadni Balkan, u aprilu. Svakako, to je pitanje politike i statusa Kosova u tome. Jedna je ideja da se potpiše sporazum samo za ove četiri zemlje. To bi praktično značilo da bi roming bio ukinut u ljeto 2021. godine.

 

Prema riječima ministra Ljajića, period od dvije godine biće potreban za prilagođavanje i pripreme, kada je riječ o potpunom ukidanju rominga. Za ove četiri zemlje, to bi sve moglo relativno brzo da se završi, ali je politički sporno pitanje ostalih.

 

Ipak, sigurno je i da se operaterima u Srbiji ne žuri mnogo sa ukidanjem rominga, jer je jasno da se na tome dobro zarađuje.

 

Ranije je postojala inicijativa da se potpuno ukine roming na prostoru Zapadnog Balkana, odnosno da se i te zemlje priključe Direktivi za ukidanje rominga u EU, koja je za članice EU potpuno i ukinula roming. Od toga, ipak, ništa nije bilo.

Izvor: ekapija.com