<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

U Srbiji zbog Kurban-bajrama pomjerena mala matura

13. juni 2024, 5:25

U Srbiji će zbog obilježavanja islamskog praznika Kurban-bajrama za jedan dan biti pomjereno polaganje završnog ispita za đake osmog razreda osnovnih škola.

Na osnovu zaključka Vlade Srbije da 17. jun, kao drugi dan Kurban-bajrama, bude neradan za pripadnike islamske vjeroispovijesti, Ministarstvo prosvjete obavijestilo je sve škole o pomjeranju datuma za održavanje završnog ispita.

Tako će prvi dan polaganja biti utorak, 18. jun, umjesto ranije zakazanog 17. juna, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete Srbije.

Učenici će u utorak, 18. juna, polagati test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, dok će test iz matematike polagati u srijedu, 19. juna, a test iz izabranog predmeta u četvrtak, 20. juna.

Ministar prosvjete Slavica Đukić Dejanović poručila je učenicima da je pred njima još jedan dan, koji, ukoliko je potrebno, mogu da iskoriste i za eventualnu dodatnu pripremu za završni ispit.

Imajući u vidu ovu odluku, sve aktivnosti iz Kalendara aktivnosti se pomjeraju za jedan dan, pa će preliminarni rezultati završnog ispita na nivou škole i portalu Moja srednja škola biti objavljeni u subotu, 22. juna.

Konačni rezultati završnog ispita bit će objavljeni 25. juna, a raspodjela po srednjim školama i obrazovnim profilima 2. jula.