<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Tužilaštvo vodi istragu o smrti porodilje, čeka se saslušanje doktora

21. april 2024, 12:58

Zdravstveni centar Vranje još uvijek se nije oglasio zvanično saopštenjem o smrti porodilje koja je prije nekoliko dana preminula u porođajnoj sali nakon komplikacija nastalih tokom porođaja.

Dr Saša Đorđević, direktor Zdravstvenog centra Vranje u kome je preminula porodilja, u izjavi za jednu televiziju, istakao je da je ova ustanova, nakon tragičnog događaja, uradila sve po protokolu koji nalaže Ministarstvo zdravlja

Porodilja X.A. (37), majka četvoro djece, sahranjena je u petak u selu Ašane kod Preševa.

Porodica preminule porodilje, uprkos gubitku, „veoma je zahvalna ljekarima koji su uspjeli da spasu bebu“, kaže porodični prijatelj.

On dodaje da je pokojna X.A., kako je njemu poznato, imala probleme sa srcem.

– Koliko sam ja upoznat imala je navodno neke zdravstvene probleme. Neki od njenih članova porodice su bili prisutni sve vrijeme u bolnici i po mojim saznanjima bilo je dva ili tri ginekologa, par anesteziologa, kardiolog ali usljed problema nisu mogli da joj spase život. Znam da je porođaj vodio doktor Dragan V. i da navodno nemaju zamerke na njegov rad. Njen suprug radi u Švedskoj i koliko sam upoznat, zahvalni su što su doktori ipak uspjeli da spasu dijete – kaže ovaj čovjek iz okoline Preševa.

Više javno tužilaštvo u Vranju potvrdilo je da bi u nedjelju trebalo da bude saslušan doktor Veličković.

Zatražena je obdukcija porodilje u Zavodu za sudsku medicinu u Nišu. Utvrđuju se okolnosti kako je porodilja preminula. U Zdravstvenom centru u Vranju urađena je unutrašnja kontrola, klinička i sudsko-medicinska obdukcija.

Očekuju se rezultati, a o svemu je obavješteno Ministarstvo zdravlja, prenosi Blic.

Direktor Zdravstvenog centra u Vranju oglasio se za medije

Direktor Zdravstvenog centra u Vranju, Saša Đorđević rekao je da je do smrti porodilje i majke četvoro djece došlo usljed komplikacija prilikom porođaja.

Kako je objasnio, do smrti je došlo nakon porođaja, usljed kardiovaskularnih komplikacija, a tužilaštvo nije obavješteno, jer nije u pitanju nasilna smrt.

– Formirali smo komisiju za unutrašnju kontrolu i provjeru kvaliteta rada. Ministarstvo je imenovalo zdravstvenog inspektora, koji će doći 22.4. u vanrednu kontrolu, vanredni nazor tako da smo sve ono što smo trebali da preduzmemo, vezano za ovaj slučaj, uradili po protokolu Ministarstva zdravlja. Ovdje se ne radi o nasilnoj smrti, ovdje se radi o komplikacijama poslije porođaja – rekao je jutros dr Đorđević