<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Trostruko veća plata ukoliko se glasa za Vučića i njegovu stranku

Skandal u Srbiji

30. novembar 2023, 11:34

Centar za istraživačko novinarstvo u Srbiji objavio je priču u kojoj optužuje vladajuću Srpsku naprednu stranku (SNS) predsjednika Aleksandra Vučića za učestvovanje u kupovini glasova uoči parlamentarnih izbora u decembru.

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije optužio je SNS da se povezao s call centrom koji je svojim zaposlenicima nudio trostruku platu ako glasaju za stranku na prijevremenim parlamentarnim izborima 17. decembra.

Do saznanja je došla novinarka koja se prijavila na konkurs za posao u navedenom centru s ciljem da dozna da li se zaista radi o kupovini glasova.

Novinarka je navela da joj je u navedenom kol-centru ponuđena dnevnica od 9.000 dinara (150 KM) umjesto prvobitnih 3.000, pod uslovom da na izborima glasa za SNS.

Prema objavljenoj komunikaciji s poslodavcem, kao dokaz trebala je fotografirati svoj glasački listić.

U Srbiji su prošli izbori bili prošlog aprila. Zajedno s koalicijskim saveznicima, SNS ima komotnu većinu. Uprkos tome, Vučić je u okotobru najavio raspisivanje prijevremenih izbora zbog demonstracije.