Tanja Fajon razočarana: Izgubili smo kredibilitet kod zemalja Zapadnog Balkana

Prije početka Evropskog vijeća, danas je u Briselu održan samit Partije evropskih socijalista i socijaldemokrata (PES), kojem je prisustvovala i predsjednica SD-a i ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon.

23. juni 2022, 9:01

Samit socijaldemokratskih lidera, kojem je prisustvovao veliki broj evropskih premijera, podržao je status kandidata Ukrajine i Moldavije, evropsku perspektivu Gruzije i ponovio svoju osudu ruske agresije u Ukrajini. Lideri su se također složili da samo pozitivne poruke Zapadnom Balkanu nisu dovoljne.

“Izgubili smo kredibilitet kod zemalja Zapadnog Balkana koje čekaju status kandidata za članstvo u EU. Ove zemlje ponovo postaju zemlje geopolitičke borbe”, istakla je Fajon.

“Sačuvat ćemo kredibilitet procesa proširenja samo ubrzavanjem dodjele statusa kandidata za članstvo u EU Bosni i Hercegovini, otvaranjem pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i omogućavanjem vizne liberalizacije za Kosovo. Potreban nam je jasan politički signal podrške i posvećenosti perspektivi proširenja Zapadnog Balkana”, dodala je  slovenska ministrica.