<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

SAD i EU osuđuju akciju kosovskih vlasti, traže da se odmah prekine nasilje

Saopšteno je da nedavni izbori na sjeveru Kosova ne nude dugoročno političko rješenje za uključene opštine

26. maj 2023, 7:47

Sjedinjene Američke Države (SAD) i Evropska unija (EU) osudili su današnju akciju kosovskih vlasti i zatražile da se odmah prekine s nasiljem, javlja Anadolija.

"Oštro osuđujemo akcije Vlade Kosova koje eskaliraju tenzije na sjeveru i povećavaju nestabilnost. Pozivamo premijera Albina Kurtija da odmah zaustavi ove nasilne mjere i ponovo se fokusira na dijalog koji vodi EU", rekao je američki državni sekretar Antony Blinken.

I Evropska unija (EU) najoštrije osuđuje sukobe kosovske policije i demonstranata na sjeveru Kosova, inicirane pokušajem novoizabranih gradonačelnika da uđu u zgrade opština.

"Snažno žalimo zbog napada na patrole civilne misije EU na Kosovu, EULEX-a. EULEX-u mora biti dozvoljeno da mirno sprovodi svoj mandat. Svi moraju poduzeti radnje kako bi deeskalirali napetu situaciju i odmah vratili smirenost. EU neće prihvatiti dalje jednostrane ili provokativne akcije, a sigurnost na terenu treba biti prioritet", navedeno je iz EU.

Saopćeno je da nedavni izbori na sjeveru Kosova ne nude dugoročno političko rješenje za uključene opštine.

"Takvo rješenje se može naći samo kroz pravi dijalog između svih ključnih aktera, koji uključuju Kosovo, Srbiju i zajednicu kosovskih Srba – uz fasilitaciju EU", saopćeno je.

Novi gradonačelnici Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića juče su položili zakletve u javnim objektima u albanskim selima tih opština, dok je gradonačelnik Sjeverne Mitrovice zakletvu položio prošlog petka.