<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Poljoprivrednici blokirali pola Srbije, krenuli za Beograd

Ustala kuka i motika

09. august 2022, 1:29

Foto: Fililp Krainčanić/Nova.rs

Poljoprivrednici iz Vojvodine, Mačve, Stiga i drugih krajeva Srbije danas organizuju protestnu vožnju kako bi skrenuli pažnju na goruće probleme poljoprivrednih proizvođača koje država ne želi da reši. Poljoprivrednici koji su se okupili kod pumpe na putu između Stare Pazove i Inđije krenuli su u protestnu vožnju ka Batajnici, izvještava Nova.rs

Kako javlja reporter portala Nova.rs, poljoprivrednici su u koloni traktorima krenuli u protestnu vožnju do Batajnice.

Na čelu protestne kolone su tri policijska automobila.

Na današnjem protestu okupilo se oko 20 traktora i 40 ljudi.

Na početku protesta poljoprivrednici su rekli da su uredno najavili protestnu vožnju, ali im je komandir javio da imaju zakonskih problema. Međutim, oni su odlučili da uprkos svemu krenu u protestnu vožnju.

U traktorima i automobilima većina učesnika protesta je povela i svoju decu. Oni trube sve vreme, a policija je na čelu i na kraju kolone.

Kolona je dužine oko 200 metara, javlja reporter portala Nova.rs.

"Niko nas nije zvao, sada idemo ka Batajnici, a naredni korak su radikalnuje mere. Znamo da su u Novom Sadu slučajno organizovani protesti i tamo je oko 150 traktora. Daćemo im par dana, ali ne znamo koliko tačno moramo da se dogovorimo, a onda idemo na oštrije mere ako nam ne usliše zahtebe", rekao je Radoslav Adamović.

"Pristupio sam danas ovoj inicijativi, ali ovo je tek početak. Ni Vlada Srbije, ni predsednik nam ne ulivaju poverenje, ne rušimo ni vlast, samo pokušavamo da spasemo naša gazdinstva. Imali smo visoku cenu goriva, sušu i švašta još. Ulagali smo mnogo, a nemamo skoro ništa. Nemamo kukuruza, sa cenom koju smo imali prošle godine, koja je bila manja, ali i manje ulaganja sada sa ovom cenom koliko smo uložili nam neće ostati ništa", kaže Jovan Novanković za portal Nova.rs.

"Mi tražimo naša prava, prvo subvencije za mleko pa onda i ostalo. Mnogo smo uložili, a nemamo ništa, nekada smo radili i gradilo se Preševo, a danas radimo i gradi se Beograd na vodi i Novi Sad, a šta je sa nama? Gde smo mi tu? Ovde nezadovoljstvo kulminira", kaže Đorđe Sremčević iz Karlovčića.

"Uredno smo se prijavili za protestnu vožnju, ali nam kažu da sada imamo nekih zakonskih problema. Mi samo želimo naša prava, i cenu goriva koja je normalna. Dogovorili smo se sa ostalima da se izborimo. Država traži socijalni mir, a mi tražimo da nam se isplati realna cena suncokreta. Tražili smo da cena za tonu suncokreta bude 700 evra i da možemo da sipamo gorivo po povlašćeno ceni od 179 dinara", kaže Radoslav Avramović za naš portal.

Milorad Novaković, jedan od poljoprivrednika u koloni, naveo je da oni danas neće blokirati ni Srbiju ni puteve, već će imati jednu protestnu vožnju.

"Ovim putem želim da poručim da mi ne rušimo ni vlast, ni (Aleksandra) Vučića, ni (Branislava) Nedimovića. Mi samo želimo da se ispune neki zahtevi da bolje živimo i da se borimo za našu decu. Jednostavno situacija je kritična u suncokretu i u proizvodnji suncokreta, kao i u proizvodnji mleka", rekao je za on za N1 i dodao:

"Jednostavno država je spustila cenu premije sa 15 na 10 dinara u nikad goroj situaciji. Poručujem ministru da natera malo njegove saradnike da krenu na teren i da Srbija nije nekolicina tajkuna."

Blokade ima i kod Požarevca, gde je blokiran most na Velikoj Moravi.

Radoslav Adamović iz Inicijative za opstanak srpskog poljoprivrednika rekao je ranije da protest najpre početi u devet sati u Stigu, da bi nakon toga u 12 sati trebalo da krene vožnja na pravcu Stara Pazova-Batajnica.

"Protestna vožnja će krenuti iz Srbobrana verovatno ka Novom Sadu, od Stare Pazove do Batajnice, Subotica i Sombor po gradu, a u Požarevcu će poljoprivrednici Stiga imati svoj plan", rekao je Adamović.

Dodao je da će opštine Žabalj, Temerin, Bačka Palanka takođe protestovati i da će krenuti u vožnju do Novog Sada. Kako je Adamović istakao, oni će krenuti u protest između 10 i 12 časova.

"Nama je žao što moramo da uznemiravamo druge građane, ali prinuđeni smo da reagujemo na ludosti koje izvodi Ministarstvo poljoprivrede. Protest će početi u različitim intervalima", rekao je on.

Podsećamo, nakon serije odluka državnog vrha da ograniči cene poljoprivrednih proizvoda, kao i da ne doprinese da teret poljoprivrednika bude lakše podnet u trenutku kada cene galopiraju, poljoprivrednici izlaze na ulice.

Kako je za Nova.rs rekao jedan od predstavnika Inicijative za opstanak srpskog poljoprivrednika Nikola Mažić, u više krajeva Srbije će biti organizovana protestna vožnja od dva sata, koja može da preraste u velike blokade ukoliko im zahtevi ne budu ispunjeni.

"Država je već zabranila izvoz pšenice i ulja, što ne sme da radi. Nama se desila sušna godina, sa najgorom setvom u istoriji Srbije, plus sa ovako formiranim cenama, neminovno je da poljoprivrednici propadnu. Najgora sitaucija je u Banatu. Zahtevamo da se država ne meša u određivanje cena, jer na ovakav način samo par ljudi zarađuje. Dodatno, tražimo da cena suncokreta bude minimalno 700 evra po toni i da nam se dozvoli da sipamo 100 litara goriva po povlašćenoj ceni", objasnio je ranije Mažić u izjavi za Nova.rs.