<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Policija upala u zgrade opština na sjeveru Kosova. Ima ozlijeđenih

Prethodno ispred zgrada opština, gdje su se okupili građani, ispalili suzavac i šok bombe, javljaju mediji u regiji.

26. maj 2023, 5:48

PRIŠTINA, 26. svibnja (FENA) - Više desetina pripadnika Kosovske policije upalo je u zgrade lokalnih samouporava u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, a pošto su prethodno ispred zgrada općina, gdje su se okupili građani, ispalili suzavac i šok bombe, javljaju mediji u regiji.

U neposredoj blizini zgrada općina, gdje su se okupili brojni građani, nalaze se i pripadnici Kfora i Euleksa koji se za sada drže po strani i nisu reagirali na događanja.

U Kliničko-bolničkom centru u Kosovskoj Mitrovici primljeno je desetak ljudi s ozljedama od šok bombi i suzavca, ali i s povredama od udaraca tijekom upada pripadnika Kosovske policije u zgradu općne Zvečan, rekli su liječenici tog centra za Kosovo online. Svima je ukazana pomoć i imaju lakše ozljede, prenosi Kosovo online.

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci i fotografije zapaljenih automobila u Zvečanu. Zapaljeni su automobili Kosovske policije i jedan civilni auto.

Prethodno je policija u Prištini objavila priopćenje u kojem se navodi da pomaže novoizabranim gradonačelnicima kako bi mogli ući u općinske urede u četiri sjeverne općine.

Naime, oko 50.000 Srba koji žive u četiri općine na sjeveru Kosova, uključujući Zvečan, nije glasalo na lokalnim izborima 23. travnja, u znak prosvjeda što njihovi zahtjevi za većom autonomijom nisu ispunjeni, što je nova prepreka mirovnom sporazumu između Kosova i Srbije postignutom u ožujku.

Odaziv na izbore bio je 3,47 posto, a lokalni Srbi rekli su da neće surađivati s novim gradonačelnicima u četiri općine, koji su svi iz stranaka etničkih Albanaca, jer ih ne predstavljaju.