Otkrivamo najtužniju priču ikad: Žena s invaliditetom izgubila posao u vrtiću jer su ga dali kćeri političara, šefa Upravnog vijeća

I inspekcija i ministar obrazovanja i pravobraniteljica tražili su da se promijeni ova nezakonita odluka, ali uprava slavonskog vrtića se ne da

25. januar 2023, 10:00

Marija sa mamom

Peti ožujka 2021. Dječji vrtić Mladost u Vođincima, mjestu pored Vinkovaca, raspisao je natječaj za radno mjesto spremačice na neodređeno, puno radno vrijeme. Priča koja nakon toga slijedi jedan je od najtužnijih primjera izigravanja zakona koji se lomi na leđima najranjivijih društvenih skupina, osobama s posebnim potrebama.

Marija Milanović (33) javila se na natječaj, uvjerena da ostvaruje pravo prednosti pri zapošljavanju temeljem Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom. Tražila se završena osnovna škola i godina dana radnog iskustva.

Ispunjavala je uvjete: završila je osnovno obrazovanje, kasnije i srednju krojačku; u veljači 2021. uspješno je položila tečaj za računalnu operaterku, a godinu dana radila je u programu ‘Zaželi’, pomagala starijim osobama kojima je potrebna skrb i pomoć pri obavljanju svakodnevnih poslova u kući.

Izabrana kćer općinskog vijećnika

Nakon zaključenja natječaja, 19. ožujka 2021. predsjednik Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Mladost, Pavao Kordić, potpisao je obavijest o izboru kandidata. Posao je dobila njegova kći, diplomirana upravna pravnica Ivana Kordić. Njen otac, uz to što je u vrijeme natječaja bio predsjednik Upravnog vijeća Dječjeg vrtića, obnaša i dužnost općinskog vijećnika u Vođincima, osnivača te predškolske ustanove. Ranije, bio je i predsjednik, kasnije i potpredsjednik, Općinskog odbora HDZ-a Vođinaca.

Skandalozni izbor spremačice, u kojem, doslovno, predsjednik Upravnog vijeća Vrtića Mladost potpisuje izbor svoje kćeri s visokom stručnom spremom na mjesto spremačice, samo je manji dio te mučne priče koja i danas traje i rasplet čeka na Visokom upravnom sudu.

Marija Milanović, ali i njena obitelj, prije svega njena majka i skrbnica Nevenka Milanović, u te su dvije godine pretrpjele sijaset poniženja, ali i duboko razočaranje u nevjerojatno pomanjkanje humanosti, empatije i brige za osobe s posebnim potrebama.

Marijini roditelji su onkološki bolesnici

U njihovoj besprijekorno čistoj i urednoj kući, o čemu brine Marija (njena majka Nevenka i otac Ivan Milanović onkološki su bolesnici i terapiju primaju u KBC Osijek) razgovaramo o dubokoj nepravdi koja je teško pogodila cijelu obitelj.

“Često na televiziji gledamo priloge o zapošljavanju osoba s invaliditetom, o tome kako je, recimo, osoba s Downovim sindromom dobila posao i koliko to znači za nju, ali i njenu obitelj. Naša Marija ima blaži oblik retardacije, ali je vrijedna, pedantna i stalno nešto radi u kući ili vrtu. Kad sve pospremi i stavi na svoje mjesto voli se baviti zlatovezom. Na poslu koji je radila, u programu Zaželi, bila je među najboljima, dolazila kući sretna što je mogla pomoći starijim osobama u obavljanju kućanskih poslova.

Međutim, taj posao, financiran novcem EU, trajao je samo godinu dana. Kada je raspisan natječaj za spremačicu nadali smo se da će Maja, kako od milja zovem kćer, dobiti posao. To bi puno značilo za nju, jer voli raditi, zadovoljna je kada dobro obavi neki posao. Uživa u tome. Ali nama je također, s obzirom na moje i suprugovo zdravstveno stanje, bilo itekako važno da ima svoj kruh i kada jednom nas ne bude”, priča nam Nevenka Milanović.

Priča postaje još mučnija

Vođinci su malo mjesto, imaju oko 1600 stanovnika, pa se ljudi međusobno jako dobro poznaju. Selom se govorkalo kako je Ivana Kordić s visokom spremom izabrana za čistačicu tek privremeno i kako je plan da zamijeni tadašnju ravnateljicu kada ode u mirovinu. Obitelj Milanović nije se pomirila s odlukom Upravnog vijeća vrtića da Marija ne može dobiti taj posao pa su se obratili Područnoj službi prosvjetne inspekcije Ministarstva znanosti i obrazovanja u Osijeku.

Priča od tada postaje još mučnija: iako je Sofija Glavaš, viša prosvjetna inspektorica, nakon obavljenog nadzora 21. svibnja 2021. zabranila da Ivana Kordić obavlja poslove spremačice temeljem ugovora sklopljenog 29. ožujka 2021. jer je, kako stoji u odluci ”zasnovala radni odnos suprotno zakonu”, i Vrtić Mladost i Ivana Kordić žalit će se Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Naravno, nisu se žalili na činjenicu da je Ivanu Kordić na mjesto spremačice izabralo Upravno vijeće na čijem je čelu bio njen otac, ujedno i vijećnik u Općini Vođinci, vlasniku Vrtića. Oni su, naime, smatrali da Marija Milanović nije sposobna obavljati poslove. U žalbi su naveli i dio koji je teško pogodio Mariju i zbog čega se gorko rasplakala: ”Djeca imaju pravo na zdravo odrastanje, na primjerenu skrb i na odmor i igru. Taj vrtić sufinanciraju i roditelji pa očekuju primjerenu skrb i brigu oko njihove djece.”

‘Zar moj hendikep ugrožava djecu?’

Marija kaže kako su joj teško pale te riječi. ”Volim djecu, imam petero nećaka, obožavaju me. Zar moj hendikep ugrožava djecu u vrtiću, zar je prijetnja njihovom zdravom odrastanju i primjerenoj skrbi?”, pita se suznih očiju. Marijina majka dodaje kako joj je jasno da njena kći, s obzirom na zdravstvena ograničenja ne može biti odgajateljica ili ravnateljica vrtića, ali je sigurna da može biti spremačica. “Nikada me nisu vidjeli kako radim i ne znam po čemu su zaključili da ne bih mogla spremati i čistiti vrtić”, dodaje Marija.

Ministar Radovan Fuchs 5. studenoga 2021. donijet će rješenje kojim odbija žalbe Dječjeg vrtića Mladost i Ivane Kordić i potvrđuje ono što je u svibnju utvrdio Samostalni sektor prosvjetne inspekcije: zabranu vrtiću da Ivana Kordić ondje obavlja poslove spremačice.

Na pet stranica temeljito obrazloženog rješenja, ministar Fuchs naglašava kako je Marija Milanović upisana u Hrvatski registar osoba s invaliditetom i zadovoljava kriterije iz Pravilnika te na temelju rješenja koje je priložila uz molbu poslanu na natječaj ”ostvaruje pravo prednosti pri zapošljavanju”, a s obzirom da je ”priložila sve dokaze o ispunjavanju traženih uvjeta” na taj način ”ostvarila prednost pred osobom s kojom je vrtić zasnovao radni odnos”.

Iako je ministar odbio žalbe, ne odustaju

Ministar također upozorava i kako ”nije ovlast Upravnog vijeća, odnosno vrtića ocjena radne sposobnosti kandidatkinje”, već da je to ”u nadležnosti drugih tijela”. Fuchs spominje i mišljenje sudskog vještaka Damira Vodopiveca, specijalista medicine rada, koji je 4. listopada prošle godine utvrdio kako je Marija Milanović radno sposobna za obavljanje poslova u dječjem vrtiću, što je također potvrdilo zakonitost i opravdanost rješenja Ministarstva znanosti i obrazovanja od 5. studenoga 2021.

Međutim, jasan stav inspekcije, potom i Ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa, nije nimalo impresionirao Upravu Dječjeg vrtića u Vođincima kao ni izabranu spremačicu s visokom stručnom spremom, Ivanu Kordić. Nije ih dojmio ni stav pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anke Slonjšak koja će napisati kako je ”izostala volja potencijalnog poslodavca da razmotri mogućnosti učinkovitih prilagodbi kojima bi se otklonile ili ublažile poteškoće koje kod gđe Milanović proizlaze iz invaliditeta u odnosu na rad”, te kako je onaj dio iz žalbe u kojem i Vrtić i Ivana Kordić spominju pravo djece na zdravo odrastanje i primjerenu skrb, a što po njihovu mišljenu Marija Milanović nije u mogućnosti postići, kod nje ”izazvalo dodatno osjećaj manje vrijednosti i poniženja”.

Slonjšak je podsjetila i na činjenicu da je Hrvatska potpisala dokumente, usklađene s nacionalnim zakonodavstvom koji ”propisuju pravo osoba s invaliditetom na rad uz obvezu osiguravanja razumne prilagodbe na ravnopravnoj osnovi s drugima”, a što ”nije bilo slučaj” u konkretnom predmetu.

Kordić se žalila i Sudu u Osijeku, odbili je

Hrvatska je još u lipnju 2007. donijela zakon kojim prihvaća Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom i Fakultativni protokol uz tu Konvenciju, usvojen u New Yorku 13. prosinca 2006. Bilo je to u vrijeme pristupnih pregovora za ulazak u Europsku uniju, istu tu Uniju od koje je Hrvatska dobila sredstva za rekonstrukciju vrtića u Vođincima i to iz programa ruralnog razvoja 2014. – 2020. Naravno, i rekonstrukciju tog vrtića premijer Andrej Plenković ubrojit će u Projekt Slavonija, Baranja i Srijem.

A kad su 8. veljače 2021. načelnik Općine Vođinci Martin Kordić, s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković i ministrom obrane Mariom Banožićem, svečano otvorili vrtić, rečeno je kako je u njega utrošeno 685.247 eura europskog novca. A samo mjesec dana kasnije vrtić će raspisati natječaj kojim će grubo narušiti europske standarde kad je u pitanju zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Usprkos svemu, i vrtić i Ivana Kordić žalit će se na rješenje Ministarstva znanosti i obrazovanja i podnijeti tužbu Upravnom sudu u Osijeku. Taj će sud 29. prosinca prošle godine donijeti presudu kojom će odbiti tužbeni zahtjev Dječjeg vrtića i Ivane Kordić te im naložiti plaćanje 1493,13 eura za trošak upravnog spora.

U međuvremenu je Kordić na porodiljnom

Ako mislite da je toj nevjerojatno mučnoj priči ovdje kraj, varate se: 13. siječnja ove godine i Dječji vrtić i Ivana Kordić žalit će se Visokom upravnom sudu. U međuvremenu, Ivana Kordić se udala, na porodiljnom je dopustu, a njeno ime i dalje je na mrežnim stranicama Dječjeg vrtića Mladost iz Vođinaca, gdje stoji da obavlja poslove čistačice. No, u međuvremenu, na određeno vrijeme, dok se ne vrati s porodiljnog, zamjenjuje je druga osoba.

Ravnateljica vrtića Iva Duspara potvrdila je Telegramu kako Ivanu Kordić (sada Degmečić) čeka radno mjesto nakon povratka s porodiljnog bolovanja. Na upit zašto vrtić i dalje inzistira na poništenju odluke kojom je zapošljavanje Ivane Kordić proglašeno nezakonitim, veli kako je ona na funkciji tek godinu dana i kako se sve događalo u vrijeme kada je ravnateljica bila Ružica Sambol, sada odgajateljica u vrtiću u susjednoj Općini Ivankovo. Veli da se ne želi miješati u taj problem jer u njemu nije ni sudjelovala.

‘Ja ništa ne znam, ‘ajde bog’

Načelnik Općine Vođinci Martin Kordić, u razgovoru za Telegram, kaže, pak, kako nije sretan što se oko svega vodi sudski spor jer to samo stvara trošak vrtiću. Dodaje da unatoč istom prezimenu nije u rodbinskim odnosima ni s vijećnikom Pavlom Kordićem (ranije predsjednikom Upravnog vijeća vrtića Mladost), kao ni s njegovom kćeri, Ivanom. Pojašnjava da se Pavao Kordić izuzeo od glasovanja u vrijeme kada je Upravno vijeće Dječjeg vrtića Mladost odlučivalo o izboru spremačice. Vrtić se kaže, Visokom upravnom sudu žalio bez njegova znanja.

Željeli smo razgovarati i s Pavlom Kordićem, nazvali ga na fiksni broj, ali njegova supruga odbila je dati broj njegova mobitela i brzo završila razgovor: ”Ja ništa ne znam, ‘ajde bog, bog”. Tako smo ostali uskraćeni za odgovor je li tom čovjeku imalo neprijatno što je Upravno vijeće, na čijem je čelu bio, nezakonito za spremačicu izabralo njegovu kćer i grubo se ogriješilo o prava na rad osoba s invaliditetom. Htjeli smo ga pitati i podržava li inat i žalbu uloženu Visokom upravnom sudu, ali eto, nije bilo prilike.

Telegram.hr