<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Osumnjičeni tvrdi da mu je iskaz o ubistvu Danke Ilić iznuđen u policiji

18. juni 2024, 8:00

Srđan Janković, jedan od dvojice osumnjičenih za ubistvo Danke Ilić u Banjskom polju, saslušan je početkom juna u Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru.

Kako su tada pisali mediji, Janković je potvrdio da je kobnog dana bio u tom selu u okolini Bora sa kolegom iz JKP "Vodovod" Dejanom Dragijevićem, ali i negirao da su njih dvojica vidjeli Danku Ilić, kao i da su je udarili službenim automobilom. Međutim, ono što je ostalo nezapaženo jesu i tvrdnje osumnjičenog Jankovića da mu je iskaz u polici iznuđen, zbog čega je Više javno tužilaštvo u Zaječaru formiralo predmet.

Prema saznanjima portala Nova.rs, Srđan Janković je na saslušanju pred tužiocem istakao da mu je iskaz dat u policiji iznuđen, kao i da demantuje sve što je tada izrekao.

„Više javno tužilaštvo u Zaječaru je formiralo predmet u vezi okolnosti koje je osumnjičeni Srđan Janković izjavio prilikom saslušanja u ovom tužilaštvu, a vezano za okolnosti saslušanja u policiji“, navode u VJT-u u Zaječaru.

Kako dodaju, Jankovićevo saslušanje, koje je zakazano za sutra, nema veze sa ovim navodima već će se saslušavati na okolnosti krivičnog djela teško ubistvo, koje mu je stavljeno na teret naredbom o sprovođenju istrage.

Na prošlom saslušanju, koje je bilo početkom juna, Janković je negirao da je 26. marta vidio Danku Ilić.

„Osumnjičeni Janković je potvrdio da je kritičnog dana bio u Banjskom polju, objasnio je da je bio na radnom zadatku sa kolegom Dejanom Dragijević i kojim su se putem kretali. Međutim, negirao da je video djevojčicu Danku Ilić, kao i to da je udario službenim automobilom JKP Vodovod kojim je, kako je i sam rekao, upravljao. Nakon toga negirao je i krivično djelo koje mu se stavlja na teret“, kazao je izvor Nova.rs upoznat sa slučajem.

Podsjetimo kako je doskorašnji ministar policije Srbije Bratislav Gašić rekao na konferenciji povodom ovog tragičnog događaja u aprilu da su obojica osumnjičenih priznala zločin i detaljno opisala događaj.

Kako je rekao, „u tom periodu, od 13:45. do 15:52. Danka je izašla iz dvorišta i kretala se asfaltom, što potvrđuju dva očevica“.

„Majka je oko 13:50, tražeći dijete, vidjela bijeli auto i muško lice koje stoje pored njega, za koje se kasnije, tokom istrage, ispostavilo da je riječ o vozilu „Fiat Panda“, u kom su bili osumnjičeni Srđan Janković i Dejan Dragijević. Prema iskazu jednog od osumnjičenih, oni su bili na radnom zadatku u naselju Bansko Polje, gdje je trebalo da provjere šahtu u Ozrenskoj ulici, gdje su stigli u 13:20″, naveo je.

Kako je dalje istakao, „kretanje vozila je zabilježeno na kameri ulice Radomira Putnika i ispostavljeno je da se sporedne ulice kretalo u 13:35, a kasnije je zabilježeno da se kod kapije kuće zaustavilo u 13:50, što se poklapa sa vremenom nestanka male Danke“.

„Vozilo u kome su bili Janković i Dragijević je ispred kapije bilo dva i po minuta, i prema izjavi osumnjičenih, tu su stali zbog potrebe za toaletom. Da bi potom, kada su krenuli, djevojčicu udarili na nekih 30 do 40 metara od mjesta za zaustavljanje, automobilom je upravljao osumnjičeni Dejan Dragijević, dok je Janković, koji je bio suvozač, izašao iz auta, otvorio vrata i tijelo djevojčice, koja je bila bez svijesti, prebacio zadnji dio vozila preko alata. Tokom vožnje dogovorili su se da tijelo ne treba negdje baciti“, rekao je Gašić.

Kako je dodao, po izlasku iz Banjskog polja u 14 sati zaputili su se Starobanjskim putem i prilikom dolaska na deponiju na kojoj su zadržali minut 49 sekundi, uzeli su dijete i bacili ga na bedem na kojem je bila gomila smeća.

Međutim, većina informacija sa konferencije, ispostavilo se do sada, ne podudara se sa dokazima koje je Više javno tužilašto otkrilo.

„Sva vještačenja do sada su pokazala da nema podudaranja sa DNK tragom nestalog djeteta. Ni alat, ni odjeća, ni u tri vještačena vozila. Samo iz službenog vozila JKP „Vodovod“, za koje se sumnja da su Dejan Dragojević i Srđan Janković koristili prilikom izvršenja krivičnog djela, vještačeno je preko 500 tragova. U ovom trenutku čeka se analiza sa Biološkog fakulteta, tačnije analiza dlake kose, ali je problem što nema korijen koji je od ključne važnosti za potvrđivanje DNK-a“, kaže za Nova.rs sagovornik iz tužilaštva.

Sa druge strane forenzičari, sudski vještaci i profesori Biološkog fakulteta u penziji navode za Nova.rs da se iz vlasi kose ništa ne može dobiti.

„Ako govorimo o jednoj dlaci, a koja nema folikul, apsolutno se ništa ne može istražiti. Besmisleno je čekati to vještačenje. Nema tog DNK traga koji se može sa bilo čim uporediti. Drugo bi bilo kada bismo govorili o pramenu kose, tu već postoji neki prostor za vještačenjem. Ono što se može zaključiti iz ovakve analize jeste eventualno spol osobe, ali ništa dalje od toga“, naveli su stručnjaci.

Janković i Dejan Dragijević su osumnjičeni da su u Banjskom polju službenim vozilom udarili Danku Ilić, da su djevojčicu bez svijesti ubacili u automobil i odvezli na obližnju deponiju. Kako je ranije zvanično saopšteno, sumnja se da se djevojčica u jednom trenutku probudila u automobilu, a da su je oni ugušili i tijelo odnijeli na smetljište. Nekoliko dana nakon zločina se Dragijević, kako se vjeruje, vratio do deponije i uz pomoć brata Dalibora i oca Radoslava premjestio tijelo na drugu lokaciju, koja je do danas nepoznata.

U međuvuremenu su privedeni i Dalibor i Radoslav, ali je u prostorijama policijske stanice Dalibor preminuo od posljedica povreda koji je zadobio, dok je njegov otac Radoslav nedavno pušten iz pritvora jer više nije bilo osnova za njegovo zadržavanje.