<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Niko nije tražio Vučiću da skine sa sebe zastavu

27. maj 2024, 5:48

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je pred odlazak na Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija, gdje se glasalo o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, u tabloidima predstavljen kao superheroj koji ide na „izazovan i težak” put.

Poslije usvajanja rezolucije ogrnuo je srbijansku zastavu, a mnogi tabloidi iz ove zemlje su izvještavajući o tome dodali da je predsjednik to uradio uprkos protivljenju predsjednika Generalne skupštine UN-a i obezbjeđenja, kojem je navodno odbrusio kada je zahtjevalo da skine sa sebe zastavu i htjelo da mu je oduzme.

Iz UN-a su za Raskrikavanje potvrdili da se to nije desilo, navodeći da je sjednica protekla mirno, bez incidenata.

Sjednicu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija je, prema tabloidima, obilježilo i to što je poslije izglasavanja rezolucije, predsjednik Vučić ogrnuo zastavu Srbije.

„Vučič se ogrnuo trobojkom, obezbjeđenje zahtjevalo da je skine, on im odbrusio!”, objavio je Alo.

„OBEZBEĐENJE TRAŽILO VUČIĆU DA SKINE ZASTAVU! Predsjednik uputio moćne riječi: Niko na svijetu mi neće uzeti moju zastavu!”, naslov je portala Srbija danas, dok portal Una svoj tekst naslovljava sa „Niko mi neće oduzeti moju zastavu”: Slika koja je obišla svijet – Vučić ogrnut trobojkom u GS UN”.

Brojni portali koji su pisali o navodnom incidentu prilikom ogrtanja zastavom opisali su sljedeći slijed događaja: U znak protesta i hrabrosti, Vučić se ogrnuo zastavom Srbije uprkos protivljenju predsjednika Generalne skupštine UN-a. Obezbjeđenje je zatim zatražilo da predsjednik Srbije skine zastavu, na šta je Vučić odgovorio: „Niko na svijetu mi neće uzeti moju zastavu”.

Ogrtanje zastavom može se vidjeti u prijenosu uživo Generalne skupštine UN-a, ali se ni u jednom trenutku ne može čuti niti vidjeti negodovanje predsjednika Generalne skupštine UN-a. Također, u prijenosu se nije moglo vidjeti ni čuti da je obezbjeđenje prišlo Vučiću ili mu reklo bilo šta u vezi sa zastavom.

Medijski tim Ujedinjenih nacija navodi da nije bilo negodovanja zbog Vučićevog ogrtanja zastavom.

„Ništa od toga nije bilo. Nije bilo problema tokom sesije”, potvrdio je portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Stephane Dujarric za Raskrikavanje.

To „ništa” za mnoge medije bila je važna vijest, pa su pogrešne informacije u cijelosti ili u nekom dijelu prenijeli brojni portali.