<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Nevrijeme u Srbiji, Bugarskoj, Rumuniji, interventne službe spasavale ljude

Sniježna nevremena pogodila su danas istočni dio Balkana, pa su se Srbija, Bugarska i Rumunija suočile s problemima u saobraćaju i snabdijevanju električnom energijom.

26. novembar 2023, 6:05

Foto MUP Srbije

Snježne padavine prouzročile su u više područja u Srbiji brojne probleme u prometu, snabdijevanju strujom i komunikacijama, a vatrogasci su morali intervenirati da bi evakuisali putnike u lokalnom prijevozu.

Vatrogasci su iz snijegom zametenog autobusa na liniji Vranje – Kriva Feja na jugu Srbije evakuisali dvadesetak putnika, a na području Ivanjice u zapadnoj Srbiji iz snježnih nanosa spašene su dvije osobe.

Težak i mokar snijeg je, uz snažne udare vjetra, rušio prijenosnu mrežu dalekovoda na području Ivanjice i Svrljiga, a na mnogim lokalnim cestama u brdsko-planinskim dijelovima Srbije, koje je pogodila mećava, promet je obustavljen.

U zapadnoj Srbiji trenutno je bez struje više od 2000 kućanstava, a na terenu su djelatnici elektrodistribucijske tvrtke koji nastoje otkloniti kvarove, javila je Radio-televizija Srbije.

U Bugarskoj je više od 1000 mjesta isključeno iz električne mreže, a na mnogim mjestima je zaustavljen cestovni i željeznički promet, te ponegdje i zračni, javile su agencije.

Zbog vanrednih vremenskih uvjeta bugarski premijer Nikolaj Denkov sazvao je vvanrednu sjednicu vlade.

Situacija je posebno zabrinjavajuća na sjeveroistoku zemlje, a dio stanovništva Sofije također je ostao bez struje.

U mnogim dijelovima zemlje snježne padaline prate jaki udari vjetra, pa je vlada proglasila vanredno stanje u nekoliko regija.

Snijeg i vjetar također ometaju cestovni i željeznički promet u susjednoj Rumuniji gdje je premijer Marcel Ciolacu sazvao sastanak predstavnika hitnih službi.