Hrvatska

Milanović: „Oluja” jeste ljudska tragedija, ali...

Hrvatski predsednik Zoran Milanović izjavio je danas u Kninu da odlazak velikog broja građana srpske nacionalnosti iz Hrvatske tokom operacije Oluja jeste ljudska tragedija, ali tome je, naveo je, „prethodila ljudska glupost vlastodržaca u Beogradu”.

05. august 2022, 2:12

„To je ljudska tragedija ali je tome prethodila pohlepa i glupost srpskih vlastodržaca. Danima pred Oluju nisu prihvatili plan Z 4 koji nije bio povoljan za nas, ali je hrvatsko rukovodstvo bilo spremno da ga prihvati”, rekao je Milanović, prenosi Tanjug.

Rekao je da stoga Hrvatska nema od čega da se brani, jer za taj plan, dodao je, ne bi dobili spomenik ni zahvalnicu.

Istakao je da je operacija Oluja bila veliki rizik, velika neizvesnost, jer Hrvatska nije imala ni municiju za više od dve sedmice i toga moramo biti svesni.

Što se Srbije danas tiče, Milanović je rekao da u njoj nije teško biti predsednik, a još lakše je biti premijer zato što tamo, kako je kazao, svi misle isto.

„Da li je to dobro, ne znam. Tamo vlada jedinstvo i o Kosovu i o ne uvođenju sankcija Rusiji i o drugim pitanjima. Ako je to put koji je Srbija izabrala ne možemo pomoći, ali odmagati nećemo”, poručio je Milanović i dodao da Hrvatska ima svoje obaveze.