<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Vučić: "Ništa nisam potpisao", Borrell: "Usvojen je aneks sporazuma"

Maratonski sastanak u Ohridu

19. mart 2023, 7:54

Josep Borrell, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost nakon sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija koji je trajao skoro 12 sati na Ohridu poručio je da su se strane obavezale i opredijelile da ispune sve obaveze iz sporazuma bez odlaganja i u dobroj vjeri.

“Ovaj ishod je nastao nakon jako teških pregovora, ne pregovara se 12 sati oko jednostavnih stvari. Radi implementacije člana 7 sporazuma, Kosovo je pristalo odmah pokrenuti pregovore s EU u okviru dijaloga o uspostavljanju aranžmana kako bi se osigurala odgovarajuća samouprava za srpsku zajednicu na Kosovu. Strane su se također složile da podrže deklaraciju o nestalim osobama kao što je ispregovarana u okviru dijaloga kao pitanje koje je hitno”, naveo je Borrell.

Kazao je da su predložili ambiciozniji dio sporazuma, ali da strane nisu postigle dogovor oko toga.

“Mislim da je to što Kosovo nije bilo dovoljno fleksibilno o materiji, a zbog toga što je Srbija prethodno izjavila da neće potpisati iako su bili spremni za sprovođenje. Aneks i sporazum smatraju se usvojenim putem mog saopćenja koje će biti objavljeno. Uprkos činjenici da je predložen ambiciozniji tekst na početku, ono što su strane prihvatile postat će sastavni dio njihovog EU puta. Mi kao EU ćemo zahtijevati da ispune svoje obaveze jer će biti dio evropskog puta. Neispunjavanje toga povlače posljedice”, zaključio je Borrell.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ništa nije potpisao, da je "nekakav dogovor" postignut, da je dogovoreno nekoliko tačaka koje će postati sastavni deo pregovaračkog okvira i jedne i druge strane, a da će od njihove implementacije zavisiti napredak u evrointegracijama. "Pod odmah je navedeno da se ide u proces formiranja ZSO", rekao je Vučić. Kosovo i Srbija dogovorili su se o aneksu sprovođenja sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel. On je naglasio da će obe strane biti obavezane sporazumom koji će biti deo njihovog evropskog puta. Predsednik Srbije beži od potpisivanja sporazuma, a on je defakto priznanje, rekao je posle sastanka premijer Kosova Aljbin Kurti, koji je novinarima rekao da je on bio spreman da stavi potpis.

Vučić i Kurti sastali su se najpre, odvojeno, sa Žozepom Borelom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, a nešto pre 15:30 počeo je trilateralni sastanak, koji je trajao do 22.00.

Izveštaj o današnjim pregovorima Vučića i Kurtija trebalo bi da bude razmatran na zasedanju Evropskog saveta 23. i 24. marta.