<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

SJEVER KOSOVA

Lažne vijesti o sukobima na Kosovu opasnije od stvarnog sukoba

Šta je problem i kako lažu SNS mediji

02. august 2022, 2:29Nakon što je Vlada Kosova najavila uvođenje novih pravila za ulazak na teritoriju Kosova za građane koji imaju lična dokumenta koja je izdala Srbija građani na koje se odnosi odluka 26 sati držali su putne pravce na sjeveru Kosova pod barikadama.

Razlog nezadovoljstva Srba sa sjevera Kosova leži u novim pravilima za ulazak na Kosovo. Naime, prilikom ulaska na Kosovo, prema novim mjerama koje su prije incidenata trebalo da stupe na snagu juče (1. avgusta), za ulazak na Kosovo potreban je deklaraciononi list građanima koji imaju ličnu kartu Republike Srbije. Mjera podrazumijeva i preregistraciju srpskih tablica na kosovske, a odnosi se na tablice sa dosadašnjim oznakama gradova na Kosovu.

„Ovom prilikom Vlada Kosova se obavezuje da će od ponedeljka 1. avgusta 2022. odložiti sprovođenje dvije odluke od 29. juna 2022. do 1. septembra 2022, pod uslovom da budu uklonjene sve barikade i uspostavljena potpuna sloboda kretanja na svim putevima na severu Kosova", navedeno je u saopštenju Vlade Kosova.

Žozep Borelj, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost i Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine podržali su odluku Prištine da prolongira početak implementacije mjera za koje kosovska vlada kaže da su mjere reciprociteta.

Dok je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da odnosi Beograda i Prištine nikad nisu bili lošiji, mediji pod njegovom kontrolom objavili su da je u akciji Srba sa sjevera Kosova nekoliko osoba ranjeno. Nije ranjena nijedna osoba, osim u izvještajima TV PINK.

Zbog čega su Srbi postavljali barikade?

Razlog nezadovoljstva Srba sa sjevera Kosova leži u novim pravilima za ulazak na Kosovo. Naime, prilikom ulaska na Kosovo, prema novim mjerama koje su prije incidenata trebalo da stupe na snagu juče (1. avgusta), za ulazak na Kosovo potreban je deklaraciononi list građanima koji imaju ličnu kartu Republike Srbije. Mjera podrazumijeva i preregistraciju srpskih tablica na kosovske, a odnosi se na tablice sa dosadašnjim oznakama gradova na Kosovu.

Nakon barikada, sirena za uzbunu i huškačkih izjava, uz medijaciju SAD-a i EU mjere su, bar za sada, odložene za mjesec dana.

Advokat iz Prištine i politički analitičar Azem Vllasi za BUKU, komentarišući dešavanja na sjeveru Kosova, kaže da nije došlo ni do kakve eskalacije sukoba, kako su to pojedini mediji javljali.

„U pitanju je konstantna težnja vlasti Srbije da na Kosovu bude tenzija i nemira kako bi se Kosovo prikazalo nestabilnom državom. A za mir, stabilnost i normalan život na Kosovu najviše su zainteresovani  vlast i građani, a ponajviše kosovski Srbi, jer ih je malo. Ali iz Beograda kosovskim se Srbima manipulisalo zarad državnih interesa i ciljeva još iz vremena režima Sloboda Miloševića. To isto radi Vučić. Prvo se lansira gomila laži kako Albanci i kosovske vlasti ugrožavaju Srbe, pa se "vođa svih Srba" onda kao i sada postavi u njihovu zaštitu. Vučić već tri dana najavljuje kako će 1. avgusta krenuti pogrom i protjerivanje Srba sa Kosova“, kaže Vllasi.

Razlog zbog kojeg to Vučić radi je realizacija političkog dogovora.

„Zašto? Zato što treba sada da se realizuje zajedno potpisani sporazum iz Brisela da sva vozila vlasnika građana Kosova treba da posjeduju kosovske registarske tablice i što za ulazak građana Srbije na Kosovo treba da važi isti režim koji Srbija primjenjuje prema građanima koji sa kosovskim ličnim dokumentima ulaze, odnosno prolaze kroz Srbiju. Eto, to je za Vučića pripremanje pogroma i progona protiv Srba. On manipuliše jednom grupom Srba sa sjevernog dijela, a preko 70% Srba živi u drugim dijelovima Kosova i ta mjera kosovskih vlasti ništa im ne smeta. Pošto neće biti nikakvih nemira na Kosovu, Vučić će već sutra proglasiti kako je pobijedila njegova politika mira. Već smo se navikli na njegove providne scenarije“, kategoričan je Vllasi.

Urednica KoSSev portala, Tatjana Lazarević u izjavi za BUKU pojašnjava kontekst u kojem su se odigrale radnje na sjeveru Kosova tokom proteklog vikenda. Dodaje da je Srbima sa sjevera Kosova bilo dozvoljeno da koriste tablice Republike Srbije za Kosovsku Mitrovicu

„U suštini u poslednjih nekoliko godina, na severu Kosova su se primerno koristile tablice KM. Ove tablice nisu mogle, unazad nekoliko godina, da se kreću bilo kuda osim na samom severu Kosova i, naravno, u centralnoj Srbiji ili u drugim državama. Sada je kosovska vlada, krajem juna meseca, donela odluku da se Srbima, odnosno svim vozačima koji imaju ove tablice, da dvomesečni rok kako bi ostavili ove tablice, a uzeli tablice RKS koje su tablice Republike Kosova. Druga odluka ticala se toga da svi državljani Republike Srbije, dakle svejedno da li su to Srbi na Kosovu ili su to Srbi u centralnoj Srbiji, koji poseduju kao isključivi identifikacioni dokument srpsku ličnu kartu, dakle, nemaju kosovska identifikaciona dokumenta, prilikom ulaska na Kosovo ne mogu više da koriste srpske lične karte i da će umesto njih morati da dobiju taj deklaracioni listić, odnosno potvrdu o ulazu i izlazu“, objašnjava Lazarević.

Građani sa srpskom ličnom kartom prema odluci čija je primjena prolongirana, ipak, mogu da uđu na teritoriju Kosova, ali dobijaju i dodatni dokument.

Dodaje da građani sa Kosova koji imaju kosovska dokumenta kada putuju u centralnu Srbiju to moraju da rade već jedanaest godina. Kosovska vlada na čelu sa Kurtijem je obje odluke pravdala, dodaje Lazarević, s dva razloga. Prvi - kao mjera reciprociteta, ono što već postoji u Srbiji, a što se primjenjuje prema državljanima Kosova, i pod dva - daljeg zaokruživanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Kosovo.

Citirajući kosovske institucije kaže da je to za tamošnje vlasti „uvođenje reda i zakonitosti na severu.“

Upravo se sjever Kosova, kaže naša sagovornica, tumači stalno kao crna rupa, kao mjesto gde ne vlada zakon i slično. Lazarević primjećuje da Beograd sve do konkretnih pomaka koji su se desili za vikend nije davao u javnosti jasne instrukcije Srbima koji su očekivali instrukcije i uputstva iz Beograda.

„Šta da rade, da li da vraćaju tablice i da uzimaju RKS, da li da se odupru i tako dalje. Dakle, umesto jasnih uputstava u javnosti koja su građani očekivali, iz Beograda, što je potpuno suprotno načinu na koji je Priština postupala, koja je vodila sve vreme za ovih mesec dana tu takozvanu medijski i marketinški pozitivnu kampanju u pokušaju da se približi građanima srpske nacionalnosti, uključujući i dva obraćanja Kurtija na sprskom. Dakle, za razliku od tog načina na koji je kosovska vlada komunicirala, Beograd nije davao instrukcije“, pojašnjava Lazarević.

I dok je izostajalo uputstvo građanima u javnosti, nije nedostajalo vrlo dramatičnih upozorenja i poruka.

„Počev od trenutka kada kosovska vlada najavljuje ovu odluku krajem juna, kada predsednik Vučić, nedvosmisleno i najdirektnije moguće, saopštava da do kraja oktobra Albanci planiraju proterivanje Srba i Oluju, a „oluju“ nije koristio po prvi put, umeo je da to kaže i ranije, preko recimo najave ministra spoljnih poslova Srbije, koji je prije tri dana rekao da: „albanska strana u narednim danima planira pakao za naš srpski narod“. Za njim ide Petković koji spominje kataklizmu. Dakle, s jedne strane nedostajala su uputstva, s druge strane su stizala dramatična upozorenja. Iz Prištine stižu vrlo pozitivna uputstva šta da rade“, primjećuje Lazarević.

Srbi sa Kosova žrtve nadmetanja Beograda i Prištine

Darko Dimitrijević, urednik Radio Goraždevca mišljenja je da je kosovski premijer Albin Kurti u ovom slučaju htio da nametne volju Prištine, pod izgovorom da je to za dobro građana, što se kako kaže Dimitrijević, pokazalo kao pogrešno. On vjeruje da je nemoguće da Priština uspostavi neki režim na sjeveru Kosova bez ikakve saradnje sa lokalnim stanovništvom.

„To se pokazalo u ovom konkretnom slučaju. Dobro je što je reagovao američki ambasador Hovenijer i obuzdao kosovske vlasti jer bi u suprotnom došli u veoma tešku bezbednosnu situaciju, da je policija kojim slučajem krenula na građane na barikadama. Ovo pitanje treba ispregovarati i to je jedini način da se nešto konkretno po pitanju dokumenata reši. Kao novinar već dugo pratim dešavanja i političke prilike na Kosovu i podsetiću na činjenicu da je vlast u Beogradu kroz Briselski dijalog dala puno ustupaka. To su na primer integrisani prelazi na severu, ukidanje Osnovnog suda po sistemu vlasti iz Srbije i njegova integracija u kosovski, zatim ukidanje Civilne zaštite, nedavno je predata i elektroprivreda koja je takođe integrisana u sistem vlasti na Kosovu“, kaže Dimitrijević.

Ubijeđen je da bi i pitanje tablica bilo riješeno na sličan način, ali da vlast u Beogradu i Prištini ima samo jedan cilj, a to je da pokaže da je pobjednik u ovom nadmetanju između dvije nacije.

„Međutim najviše štete i posledica svega ovoga trpe Srbi koji žive na Kosovu i Metohiji. Do sada se ne oseća nikakva blagodat tih pregovora, čak je u mnogim segmentima života postalo sve teže.“

Građani ne vide da postoji volja za dogovorom

Situacija na Kosovu slična je, vjeruje Lazarević, situciji u Bosni i Hercegovini kada je u pitanju „volja“ za dogovor. Sve su strane vrlo zainteresovane da se do dogovora ne dođe.

Iako se kosovska vlada trudila da se približi Srbima sa Kosova, ta je namjera bila nepotpuna jer nije bilo ni dovoljno jasnih informacija.

„Dok su se građani pitali ovih mesec dana da li ili ne da se uzmu RKS tablice, otvorio se ceo jedan spektar pitanja, konkretnih pitanja s tehničkim problemima na koje nisu postojali odgovori. Ja ću da Vam dam samo jedan primer: da u instrukciji recimo, u tim vrlo jasnim instrukcijama kosovske vlade, za registraciju, stajalo je da se očekuje donošenje uverenja o registraciji recimo, za srpske KM tablice. Međutim, uverenje o registraciji u srpskom sistemu ne postoji kao dokument, to ne postoji nigde u srpskoj administraciji. To pokazuje elementarni izostanak komunikacije s drugom stranom i elementarno nepoznavanje sistema iz kojeg hoće da izvuku građane.“

Na pitanje BUKE da li postoji istinska volja za nekim dogovorom, odgovara: „Ne, ne, ne. Građani ne vide istinsku volju za dogovorom, za suštinskim dogovorom u kojem se vodi računa o građanima. To sto posto izostaje sa obe strane.“

Tu volju ne vidi ni u redovima međunarodnih institucija, a kaže i da u regionu ne prepoznaje političare koji zaista vode računa o građanima.

„Apsolutno je građanima našeg regiona oduzeta bilo kakva politička snaga“, kaže Lazarević.

Ranjeni samo u izvještavanju TV PINK

Kao da blokiranje putnih pravaca, samo po sebi, nije bilo dovoljno dramatično, pojedini srbijanski mediji su još jednom ogolili dvije vrlo bitne stvari: izostanak elementarne etike i profesionalizma, te apsolutnu poslušnost Aleksandru Vučiću. Tako su mediji koji od vlasti dobijaju pozamašne svote novca pisali o događajima na Kosovu toliko dramatično da bi, bez provjere informacija, prosječan čitatelj mogao dobiti dojam da je počeo rat. Sve je to praćeno gomilom lažnih vijesti na Twitteru.

„Ono što je posebno specifično za ove poslednje događaje na severu Kosova je ogroman broj lažnih vesti kako na Twitteru tako i u medijima, kojima su zasipani građani sa jedne i sa druge strane. Dok se u Prištini govori da je ovo posledica srpsko-ruske propagande što je smešno i besmisleno i ima za cilj da Zapadu Srbe predstavi isključivo kao rusofile, sa druge strane na TV Pink smo mogli da čujemo veliki broj tenzičnih vesti poput one da u KBC Kosovska Mitrovica stižu ranjeni, ali da im se ne zna broj, što se ispostavilo kao laž. Takođe na društvenim mrežama se može videti puno klipova u kojima specijalne snage uz albanske patriotske pesme odlaze u osvajanje severa. Ove lažne vesti po meni su čak mnogo opasnije u raspirivanju nacionalne mržnje od samog sukoba koji je u poslednjem času izbegnut zahvaljujući reakcijama američkog ambasadora na Kosovu“, zaključuje Dimitrijević.