<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

JE LI OVO NAJBOLJI ŠTEDIŠA U NAŠEM OKRUŽENJU: Na banci oročio 26,5 miliona eura, da mu se nađe

05. mart 2024, 2:44

Na pitanje Bankara o razlozima rasta depozita tokom 2023. godine, iz CBCG saopštavaju da je rast depozita tokom prošle godine uglavnom posljedica ostvarenog snažnog realnog rasta u 2023. godini od oko šest odsto.

Najbogatiji štediša u Crnoj Gori je nerezident i oročio je 26,5 miliona eura. Kada je riječ o crnogorskim rezidentima, najveći oročeni depozit iznosi 23,6 miliona eura, saopšteno je iz Centralne banke Crne Gore za Bankar, na pitanje o najvećim depozitima na kraju 2023. godine.

Na pitanje koliko je na kraju 2023. godine bilo fizičkih lica sa oročenim depozitima iznad milion eura, iz CBCG su nam odgovorili, da prema posljednjim raspoloživim podacima o 50 najvećih deponenata, koje su banke dostavile Centralnoj banci Crne Gore, na 31. decembar 2023. godine, 23 fizička lica imaju oročeni depozit u iznosu od milion i više evra.

Zašto su rasli depoziti

Na pitanje Bankara o razlozima rasta depozita tokom 2023. godine, iz CBCG saopštavaju da je rast depozita tokom prošle godine uglavnom posljedica ostvarenog snažnog realnog rasta u 2023. godini od oko šest odsto.

Ključnu ulogu u akumulaciji rasta privrede, a posljedično i rasta depozita, imala je vrlo uspješna turistička sezona, odnosno ostvaren priliv od preko 1,5 milijarde evra, kao i sa ovim sektorom povezane djelatnosti.

“U 2023. godini ostvaren je i priliv po osnovu doznaka iz inostranstva u iznosu od 792 miliona eura. Takođe, na rast depozita je uticala i dodatna štednja nerezidenata sa dužim boravkom u Crnoj Gori. U ovoj godini ostvaren je i priliv stranih direktnih investicija po osnovu prodaje nekretnina u Crnoj Gori u iznosu od 463 miliona eura”, saopšteno je iz CBCG Bankaru.

Očekuje se stabilan trend rasta depozita

Iz Centralne banke navode i da svi navedeni prilivi predstavlju osnov povećanja ukupnih depozita, i uglavnom imaju stabilan trend.

“Imajući u vidu izglede crnogorske privrede i očekivanje pozitivnog realnog rasta, kao i intenziviranje EU integracija, Centralna banka očekuje nastavak trenda rasta depozita umjerenim intenzitetom u narednom periodu”, zaključuju iz CBCG. Bankar.me