<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Hrvatska: U Vukovaru obilježena 32. godišnjica tragedije i stradanja

Hrvatska danas obilježava 32. godišnjica stradanja Vukovara iz posljednjeg rata, kada su nakon gotovo tromjesečne opsade i teških borbi Jugoslovenska narodna armija (JNA) i srpske paravojne snage zauzele grad, sa stotinama mrtvih i ranjenih na obje strane, javlja Anadolu.

18. novembar 2023, 5:39

Foto Vlada Hrvatske

Bitka za taj istočnoslavonski grad završila je nakon 87 dana, 18. novembra 1991. okupacijom grada koja je potrajala sve do 15. januara 1998. i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, kojom su Vukovar i druga mjesta vraćeni u ustavno-pravni poredak Hrvatske.

Povodom godišnjice održana je kolona sjećanja ulicama Vukovara. Dostojanstveno i u miru ulicama Vukovara prošlo je na desetine hiljada građana pristiglih iz cijele Hrvatske.

U čast žrtava Vukovara u Domovinskom ratu vijence ispred spomenika na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata položile su državna i druge delegacije.

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković na obilježavanju 32. godišnjice vukovarske tragedije i stradanja u Domovinskom ratu odao je posebno poštovanje hrvatskim braniteljima.

"Došli smo u grad heroj, grad svjetionik hrvatske slobode, simbol Domovinskog rata, da u zajedništvu i s iznimnom čašću odamo poštovanje hrvatskim braniteljima, onima koji su najzaslužniji za hrvatsku slobodu i demokraciju u proteklih više od 30 godina", kazao je Plenković.

Istakao je da je zadaća svih hrvatskih vlada da maksimalno vode računa o Vukovaru.

"Naša je Vlada posebno ovih nekoliko godina učinila maksimalne napore kada je riječ o ulaganjima u komunalnu infrastrukturu, obrazovanje, zdravstvo i školstvo", kazao je predsjednik Vlade.

Dolaskom Kolone sjećanja na Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata predsjednik Vlade s izaslanstvom odao je počast svim žrtvama polaganjem vijenaca i svijeća.

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. ove se godine obilježava pod geslom "Vukovar - moj izbor i u dobru i zlu".