<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Hrvatska protjeruje srpskog diplomatu VIDEO

21. novembar 2023, 3:20

Odlučili smo da se savjetnik srbijanskog veleposlanstva u Zagrebu, gospodin Petar Novaković, proglasi personom non grata na području Republike Hrvatske, kazao je danas Gordan Grlić Radman, ministar inostranih i evropskih poslova Hrvatske.

Ovo, je kako je rečeno na njegovoj konferenciji za novinare, recipročna mjera, nakon što je Srbija dan ranije odlučila da za personu non grata proglasi Hrvoja Šnajdera, prvog sekretara u Ambasadi Republike Hrvatske u Beogradu.

"Nota je uručena veleposlanici i u njoj se navodi da savjetnik mora napustiti teritorij RH", rekao je Grlić Radman.

Kazao je i kako odbacuju osnove po kojima je protjeran hrvatski diplomat iz Srbije.

"Hrvatskom veleposlaniku nije dan razlog, rečeno je da nije nužno reći razlog. Mi ne znamo razloge odluke, tim više je to zabrinjavajuće", kazao je on.

Hrvatski MVEP juče je izrazio žaljenje zbog ovkve odluke Ministarstva inostranih poslova Republike Srbije, a danas je očito uslijedila i uzvratna mjera, što će, kako se već ocjenjuje, pogoršati međusobne odnose dvije zemlje.

"Predvidjeli smo eskalaciju, ali ne i ovakav radikalan potez, to nije uobičajeno", rekao je Grlić Radman o protjerivanju hrvatskog diplomate.

MIP Srbije naveo je juče kako je tu odluku donio u skladu sa članom 9. Bečke konvencije koja reguliše diplomatske odnose.

"Tokom profesionalnog angažmana u Republici Srbiji Šnajder je grubo izašao iz okvira diplomatskih normi i prekršio navedenu Konvenciju. Tim povodom uručena je diplomatska nota ambasadoru Republike Hrvatske Hidajetu Biščeviću", saopštilo je juče srpsko ministarstvo na čijem je čelu Ivica Dačić.

Sinoć je portal Novosti.rs objavio da se radi o "dokumentovanoj špijunaži i vrbovanju za rad za hrvatsku službu". Novosti nisu objavile dodatne informacije, a ne navode ni svoj izvor.

Alo piše da je Bezbednosno-informativna agencija (BIA) "razotkrila hrvatskog diplomatu koji je u Beogradu pokušao napraviti agenturnu mrežu", a navode i da je "kontaktirao s ljudima iz politike, biznisa i medija".

"Srpska služba je duže vreme pratila njegove aktivnosti i kada je došla do svih relevantnih dokaza, preduzete su sve mere da se njegovo neprijateljsko delovanje zaustavi", prenio je Alo.

Hrvatski MIP je u potpunosti odbacio osnov za protjerivanje hrvatskog diplomate.

"Navedena odluka Republike Srbije predstavlja korak prema pogoršanju međusobnih odnosa, kao i daljnjoj destabilizaciji osjetljivih regionalnih političko-sigurnosnih prilika u vrijeme kada je stabilnost na jugoistoku Europe od iznimne važnosti za cijelu Europu", saopštili su oni.

Na pitanje o napisima srpskih medija da je hrvatski diplomata protjeran pod optužbama za špijunažu, Grlić Radman je danas rekao:

"Nisu ga protjerali mediji, nego ministarstvo vanjskih poslova Srbije. Oni nisu izrazili razloge, oni su naši partneri za komunikaciju, to je za nas relevantno. A ostale špekulacije, kako kome odgovara. Ovo nismo očekivali, od Srbije smo očekivali pruženu ruku. Srbija je tako postupila, mi smo samo odgovorili recipročno", rekao je Grlić Radman, a prenosi Index..