Hrvatska policija istražuje slučaj naci-pozdrava brodskih maturanata

26. maj 2022, 10:34

Policijska uprava brodsko-posavska još provjerava slučaj maturanata koji su pozirali s desnicama u vazduhu, odjeveni u crne majice s natpisima 'Za norijadu spremni'

Direktor Slavonskobrodske Industrijsko-obrtničke škole Luka Mladinović, nakon objavljene fotografije na kojoj razred maturanata pozira s desnicama u zraku, odjeveni u crne majice s natpisima "Za norijadu spremni", osudio je svako veličanje ustaškog režima i povezivanje s njim.

Portal sbplus.hr s društvenih mreža preuzeo je i objavio fotografiju jednog razreda maturanata Industrijsko-obrtničke škole na kojoj je s učenicima na fotografiji i razrednica koja je, kao i učenici, odjevena u maskirne hlače i crnu majicu s natpisom "Za norijadu spremni", a učenici su na glavi imali i crne beretke.

Direktor škole Luka Mladinović u izjavi za Hinu osudio je svako veličanje ustaškog režima i povezivanje s njim te je ocijenio da u toj školi nije bilo veličanja ustaškog režima. 

"Osuđujemo ako bilo tko aludira na ustašku mladež. Na prethodnom nastavničkom vijeću upozorio sam razrednike da se osigura primjereno ponašanje svih. Za sutra je dogovoren sastanak s razrednicom i učenicima da bi se utvrdilo ima li bilo kakvih elemenata koji iziskuju daljnje postupanje", rekao je za Hinu ravnatelj Luka Mladinović.

Policijska uprava brodsko-posavska još provjerava taj slučaj i najavljuje povratnu informaciju za javnost.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Hrvatske najoštrije je u četvrtak osudilo slučaj u Brodu, gdje su maturanti pozirali s desnicama u zraku i odjeveni u maskirne hlače i crne majice s natpisima "Za norijadu spremni". Ministarstvo je zatražilo očitovanje škole o navedenom slučaju, kako bi dobilo detaljnije informacije.

"U svakom slučaju, najoštrije osuđujemo navedeni slučaj, a Ministarstvo će nakon očitovanja škole poduzeti korake iz svoje nadležnosti, a isto tako uvjereni smo da će i druge nadležne službe i institucije npr. škola, Državno odvjetništvo i policija napraviti isto", ističe Ministarstvo.