<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

EU zabrinuta što Kosovo i Srbija ne provode svoje obveze iz sporazuma

Evropska unija (EU) zabrinuta je što Srbija i Kosovo ne provode svoje obveze koje proizlaze iz Sporazuma o putu normalizacije i njegovg Aneksa za provedbu, a koje su za njih obvezujuće i igraju ulogu na europskom putu, priopćio je u utorak visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

19. septembar 2023, 12:54

Borrel je zatražio od Kosova i Srbije da se angažiraju konstruktivno i u dobroj veri, što podrazumijeva početak primjene dogovora na temelju prijedloga EU.

U priopćenju se izražava posebna zabrinutost zbog nedostatka napretka u procesu deeskalacije tenzija na sjeveru Kosova za što se odgovornost prebacuje na obje strane ali se posebno traži da započne rad na uspostavi Zajednice srpskih općina bez daljeg odlaganja i preduvjeta.

"Unatoč ponovljenim pozivima EU i drugih međunarodnih partnera, do sada poduzeti koraci i dalje su nedovoljni, a sigurnosna situacija na sjeveru ostaje napeta", stoji u priopćenju te se dodaje kako potezi Kosova kao što je eksproprijacija zemljišta na sjeveru, nalozi za iseljenje, telekomunikacije i angažiranje specijalnih policijskih snaga, nisu u skladu s vladavinom zakona i mogu dalje povećati tenzije.

EU traži da se hitno zaustave napadi kriminalnih grupa manjih razmjera i zastrašivanje novih kadeta lokalnih kosovskih Srba u policiji Kosova.

Iz EU također ističu kako je srbijansko blokiranje energetske mape, kao i drugi pokušaji koji nisu u skladu sa Sporazumom na putu normalizacije i njegovim aneksom, protivno duhu procesa dijaloga te pozivaju sve političke aktere da se konstruktivno angažiraju u procesu koji vodi ka lokalnim izborima na sjeveru Kosova.

Priopćenje je izdano nakon neuspješne prošlotjedne runde razgovora kosovskog premijera Albina Kurtija i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, a nakon što je Borrell optužio Kurtija da nije spreman prihvatiti kompromisni prijedlog o tome kako pristupiti provedbi sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

No kosovski premijer ističe kako ne može prihvatiti da formiranje Zajednice općina sa srpskom većinom bude preduvjet za provedbu sporazuma o normalizaciji odnosa i da je prije toga potrebno postići suglasnost o planu provedbe toga sporazuma.

Kurti je u ponedjeljak na konferenciji za novinstvo u Prištini optužio posebnog izaslanika EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka da svoja stajališta usklađuje sa Srbijom.

EU je već uvela mjere protiv Kosova nakon što je na sjeveru te zemlje krajem svibnja došlo do porasta tenzija kada su novoizabrani gradonačelnici etnički Albanci ušli u općinske zgrade uz asistenciju policije čemu se usprotivili lokalni Srbi.

No u Bratislavi je postignut dogovor o koracima ka smirivanju napetosti, a jedan dio dogovora obuhvaća i organizaciju novih izbora na sjeveru Kosova u Zvečanu, Leposaviću, Zubinom Potoku i Sjevernoj Mitrovici kao i smanjenje broja policijskih snaga u i oko zgrada općina.

Tako i u današnjem priopćenju EU podsjeća kako i jedna i druga strana riskiraju da izgube priliku za napredak na svom europskom putu.