<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dvije trećine žena na Balkanu iskusilo je neku vrstu rodno zasnovanog nasilja

Na Balkanu najmanji nivo zaposlenosti žena

18. septembar 2023, 2:39

Oko dve trećine žena na Balkanu je iskusilo neku vrstu rodno zasnovanog nasilja, rečeno je danas u Beogradu na konferenciji „Podeli znanje – ka rodnoj ravnopravnosti u regionu“ koju organizuje Evropski pokret u Srbiji.

Poverenica Srbije za zaštitu ravnopravnosti Brankića Janković je ocenila da su regionalna saradnja i međugeneracijski transfer znanja od ključne važnosti u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja.

„Pre dve godine je donet Zakon o rodnoj ravnopravnosti, a iste godine je Zakon o diskriminaciji izmenjen i dopunjen. U Srbiji je veliki procenat postupanja, 80 do 90 odsto, ali ne stižu svi slučajevi diskriminacije do institucija. Mi nemamo kulturu da tražimo svoja prava“, rekla je Janković na konferenciji.

Navela je da dosadašnji mehanizam, apelovanje na savest, za sada funkcioniše u Srbiji, ali postoji mogućnost da će u budućnosti slučajevi diskriminacije zahtevati sankcije.

Zamenica šefa Delegacije EU Plamena Halačeva izjavila je da je na Balkanu najmanji nivo zaposlenosti žena i da je u Evropi broj žena sa fakultetskom diplomom veći nego muškaraca.

„Činjenica je da na Balkanu nemamo dovoljno žena koje donose (političke) odluke. Najveći akcenat je na zaštiti žena od siromaštva i nasilja. EU teži da Srbiji bude više od donatora, želimo da budemo njihov partner, a budućnosti i njihov dom“, rekla je Halačeva.

Ataše za kulturu Ambasade SAD u Beogradu Holi Zardus ocenila je da postoje institucionalne, ali i kulturne barijere po pitanju rodne ravnopravnosti.

„Za borbu za rodnu ravnopravnost potrebno je strpljenja i vremena. I, naravno, potrebno je više organizacija i programa koji se bave ovim pitanjem. Tematski fondovi Ambasade USA koji u fokusu imaju borbu za ravnopravnost biće dostupni na proleće“, rekla je Zardus.