<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Hrvatska

Dio distributera nakon odluke Vlade: Zatvaramo benzinske

Ovo je loše i za državu i za kupce

04. juli 2022, 12:50

UDRUGA malih distributera goriva najavila je zatvaranje benzinskih pumpi nakon što je vlada danas donijela novu odluku i zamrznula cijene goriva na još 14 dana. Novom se odlukom fiksiraju i veleprodajne cijene čime se, kako navode iz vlade, štite mali distributeri. Kako neslužbeno doznajemo, mali distributeri će benzinske pumpe zatvoriti u srijedu ili četvrtak.

Njihovo priopćenje prenosimo u nastavku.

"Ovo nam znači daljnje gubitke"

"Nastavno na današnju Odluku Vlade RH prema kojoj režim određivanja najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata ostaje isti kao i prethodnih 14 dana, a veleprodajne cijene fiksiraju na način da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene propisane Uredbom za maloprodajna mjesta izvan autocesta, poručujemo kako je ista neprihvatljiva i neodrživa za male distributere goriva.

Naime, ovakva Uredba podrazumijeva da će mali distributeri gorivo kupovati i prodavati po istoj cijeni, što za nas znači daljnje gubitke jer nisu ukalkulirani naši troškovi, prije svega troškovi prijevoza goriva. Još jednom ponavljamo kako je daljnje poslovanje malih distributera pod ovim uvjetima neodrživo.

"Neprihvatljiva je teza da smo u prošloj godini ostvarili velike prihode. Sigurno idemo u zatvaranje"

Za razdoblje od 7.6.2022. do 20.6.2022. godine ukupni gubitak članova Udruge, njih 50-ak, za cjenovno regulirane kategorije goriva iznosio je 5.8 milijuna kuna, a procjena gubitka za razdoblje od 21.6.2022. do 5.7.2022. godine iznosi 16.5 milijuna kuna.

Neprihvatljiva je teza o tome kako su mali distributeri goriva u prošloj godini ostvarili velike prihode, dok se nigdje ne spominju troškovi. Točno je naime da su ukupni prihodi članova Udruge u 2021. godini iznosili 2 milijarde kuna, a troškovi su veći od 1.9 milijardi kuna. Poslovanje malih distributera u ovim je okolnostima neodrživo i stoga ćemo sigurno ići u zatvaranje benzinskih postaja, što znači ugrozu egzistencije za gotovo 1000 obitelji.

Uz sve navedeno, želimo upozoriti i na činjenicu da će ove mjere Vlade izazvati i nestašice goriva, što nikako nije dobro u vrijeme turističke sezone. Ponovno apeliramo na Vladu RH da omogući da se cijena goriva regulira sukladno tržišnim kretanjima", stoji u priopćenju.

Šef Udruge: Ovo je loše i za državu i za kupce 

Predsjednik Udruge malih trgovaca naftnim derivatima Armando Miljavac razočaran je uredbom vlade po kojoj se cijene goriva zadržavaju na dosadašnjoj razini, kazavši da će mali trgovci početi zatvarati benzinske postaje, a spas vidi u tome da im država prodaje gorivo iz rezervi po povoljnijim cijenama. 

"Razočarani smo odnosom države prema cijenama goriva. To je loše i za državu i za kupce, a na kraju i za nas distributere, rekao je Miljavac za Hinu, dodavši kako uskoro na njihovim postajama neće biti goriva, odnosno kako se kod nekih distributera već osjeća manjak.

"Počet ćemo zatvarati benzinske postaje, jer nabavna cijena ne može biti veća od izlazne", kaže Miljavac istaknuvši, međutim, da će tražiti pojašnjenje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja za najnoviju odluku vlade. 

Do sada su, naveo je, mali trgovci imali gubitak od jedne kune po prodanoj litri goriva, a sada će taj gubitak biti nešto iznad 60 lipa. Ukazao je i na skup prijevoz goriva do njihovih postaja, na troškove osoblja i amortizacije objekata.

"Cisterna dizela stoji nas oko 420 tisuća kuna, gotovo 50 posto više nego prije godinu dana. Ti su troškovi neizdrživi, moramo imati novac da to platimo, a nemamo ga, mnogi danas ne prihvaćaju ni avans", naglasio je Miljavac, rekavši i da je njegova branša trenutno najneprofitabilnija branša u Hrvatskoj.

"Ako nas žele spasiti, država bi nam trebala prodavati gorivo iz rezervi i to po nižim cijenama. Današnja uredba donijet će mnogo problema, mnogi od nas neće imati goriva", zaključio je čelni čovjek Udruge malih trgovaca naftnim derivatima.   

Vlada produljila zamrzavanje cijena na još 14 dana

Vlada je jutros donijela novu odluku o cijenama goriva. Odluka je donesena na telefonskoj sjednici i njome se postojeće mjere produžuju za još dva tjedna, što znači da će cijene goriva u iduća dva tjedna ostati nepromijenjene. 

Podsjetimo, izvan autocesta cijena eurosupera 95 iznosi 13.50 kuna, a eurodizela 13.08 kuna. Na autocestama se eurosuper 95 prodaje po cijeni od 14.57 kuna, a eurodizel za 14.06 kuna. Plavi dizel košta 9.45 kuna po litri.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

"Danas je na telefonskoj sjednici donesena Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih i veleprodajnih cijena naftnih derivata, te Uredba o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju, kojima režim određivanja najviših maloprodajnih cijene naftnih derivata ostaje isti kao i prethodnih 14 dana. U tom kontekstu i dosadašnje smanjenje trošarina na naftne derivate produljuje se za još 14 dana. Uz sve poduzete mjere, cilj Vlade je očuvati standard građana, sigurnost opskrbe energenata, a ujedno i prihode za vrijeme turističke sezone.

Veleprodajne cijene se fiksiraju tako da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene propisane Uredbom za maloprodajna mjesta izvan autocesta. Navedenom izmjenom dodatno će se zaštititi male distributere naftnih proizvoda. Ovaj režim primjenjivat će se sljedećih 14 dana", priopćili su iz vlade.

Onaj Filipović: Razmišlja se o vaučerima za gorivo na jesen

Javnosti se kratko nakon toga obratio i ministar gospodarstva, onaj Davor Filipović. "Obranit ćemo i veleprodajnu cijenu kako bi i veliki igrači podnijeli teret", rekao je Filipović.

"Kao što sam rekao, maloprodajna cijena je 13.08 lipa. Da nije bilo intervencije vlade, dizel bi bio preko 16 kuna", rekao je. Dodao je da su distributeri lani uspješno poslovali. "Sad svi trebaju dati svoj doprinos", rekao je.

"Što se tile vaučera, to je opcija koja se razmatra na jesen", rekao je Filipović. "Neki komentiraju kao da zazivaju recesiju, a mi djelujemo", rekao je na pitanje o dolasku recesije.