"Čudo" arhitekture: Zgrada izgrađena na koritu rijeke privlači pažnju na mrežama

POSTOJI VEĆ 10 GODINA

25. novembar 2022, 2:30

Posljednjih dana na društvenim mrežama u Srbiji kruži fotografija zgrade iz Tutina koja je izgrađena na koritu rijeke. Ovo "čudo arhitekture" bilo je zanemareno 10 godina, a nakon nedavnih poplava ponovo je dospjelo u centar pažnje javnosti.

Usljed nedavnih vijesti o poplavama koje su pogodile Novi Pazar, Tutin i okolna mjesta, na društvenim mrežama je objavljena fotografija zgrade izgrađene na koritu rijeke upravo u Tutinu.

Ovo "čudo arhitekture" postoji već deset godina i djeluje kao da lebdi iznad rijeke Vidrenjak.

Korisnici Twittera podijelili su snimke zgrade iz zraka uz poruku da su vlastima trebale poplave da bi deset godina od izgradnje shvatili da postoji.

"Ako vam se na slici lijevo pričinjava zgrada sagrađena posred rijeke Vidrenjak u Tutinu, znajte da vam se ne priviđa. Stvarno je sagrađena zgrada bukvalno iznad rijeke u koritu", piše u jednom tvitu.

Drugi tviteraš istaknuo je apsurd da su nadležni tek nakon 10 godina primijetili da je zgrada izgrađena na koritu rijeke.

Nakon brojnih komentara na društvenim mrežama, oglasio se i srbijanski ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić kazavši da je ovaj objekat "vjerovali ili ne" svojevremeno dobio građevinsku dozvolu.

Također, najavio je i da će inspekcija istražiti cijeli slučaj.