<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Crnogorski vojnici učestvovaće u obuci ukrajinskih snaga

12. april 2024, 6:25

Crna Gora namjerava da se pridruži misiji Evropske unije za pružanje vojne pomoći Ukrajini (EUMAM) angažovanjem do tri pripadnika Vojske, koji bi učestvovali u obuci ukrajinskih vojnika, saopšteno je Radiju Slobodna Evropa iz Ministarstva odbrane Crne Gore.

Kako su naveli, Ministarstvu je nedavno odobreno učešće u ovoj misiji, nakon što je Crna Gora izrazila namjeru da pruži još jedan vid podrške Ukrajini i doprinese Zajedničkoj bezbjednosnoj i odbrambenoj politici EU.

Misiju EUMAM je osnovao Savjet Evrope 2022. godine nakon vojne agresije Rusije na Ukrajinu sa ciljem pružanja pomoći toj državi, kroz jačanje vojne sposobnosti za odbranu teritorijalne cjelovitosti i suvereniteta. Misija ima mandat da pruži individualno, kolektivno i specijalističko osposobljavanje pripadnika ukrajinskih oružanih snaga na lokacijama članica EU.

„Trenutno smo u fazi sprovođenja nacionalnih procedura, koje treba da rezultiraju donošenjem skupštinske odluke o učešću pripadnika Vojske Crne Gore u ovoj misiji“, naveli su iz Ministarstva odbrane.

O upotrebi jedinica Vojske u međunarodnim snagama odluku donosi Skupština Crne Gore, na predlog Savjeta za odbranu i bezbjednost.

Nakon što Savjet utvrdi predlog odluke, kojom će se precizno definisati učešće crnogorskih vojnika u ovoj misiji, ona će biti upućena Skupštini na dalju proceduru, navode iz Ministarstva.

Crna Gora je članica NATO od 2017. godine i prati evropsku spoljnu politiku, uključujući i odnos prema ruskoj vojnoj agresiji na Ukrajinu.

Do sada su 24 članice EU ponudile obuku i osoblje Ukrajini u okviru EUMAM. Opremu obezbjeđuju države članice, a finansira Evropski fond za mir.