<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

BRUTALNO VRŠNJAČKO NASILJE: Majka dječaka otkrila sve detalje

12. april 2024, 6:00

U OŠ "Dr Dragiša Mišović" u Čačku dogodio se još jedan slučaj vršnjačkog nasilja, kada je dječaka u proteklom periodu udarao vršnjak i ponekad pjesničio, zbog čega je četrnaestogodišnjak završio na Urgentnom odeljenju Opšte bolnice Čačak.

Sve se događalo u dvorištu ove škole, a majka napadnutog dječaka kaže da im se dijete požalilo tek kada je dobilo otok.

– Dijete nam je kod kuće. Od tih češćih udaraca je izazvana upala bešike pa je sada pod lijekovima i manje osjeća bolove. Njih dvojica su se družili, čak su se igrali vikendom, ali takve stvari kao majka ne mogu da dozvolim. Ne može da ide ni na treninge – priča majka.

Oni su se, navodi dalje, na taj način „šalili“, ali to nije „šala“ i postalo je učestalo. Majka od tog dječaka ju je pozvala i uputila izvinjenje. Ja sam za vikend bila izbezumljena, kada me bivši suprug pozvao jer je naš sin prvo njemu ispričao. Odveli smo ga na Urgentno odjeljenje, pa potom kog urologa. Međutim nisam bila zadovoljna, pa smo privatno otišli kod dječijeg hirurga da ga pogleda.

Urađen je ultrazvuk i svi ostali nalazi. Željela sam da budem sigurna da će se oporaviti. Zasad je upala bešike, a ljekar je objasnio i bio izričit da ukoliko ponovo osjeti bolove da ga odmah dovedemo – priča majka

Objasnila nam je da oni kao roditelji imaju odličnu saradnju sa direktorom škole i uključen je cijeli tim u rješavanje problema. Mi smo čekali osam godina da dobijemo dijete, a te stvari koje su se dogodile su nedopustive. Ponavljam, pozvala me njegova majka da se izvini, ali ne mogu da pustim da prođe tek tako. Imam izvanrednu saradnju i sa razrednom i cijelim stručnim timom – istakla je ona.

Kako je rekla, suprug i ona svog sina uče pravim stvarima, on je jednostavno drugačiji od ostalih, ima „svoju planetu“. Kaže nam da nikada nije imao opomenu u školi za priču na času, a kamoli za neke druge stvari.

Mediji su kontaktirali i direktorku ove „kuće znanja“ Stanu Šipetić koja nam je potvrdila da je dečak osmog razreda maltretirao druga. U nedjelju 07.aprila, telefonskim putem sam obavještena od službenika PU Čačak u vezi sa prijavom dežurne sestre Urgentnog odeljenja bolnice u Čačku da se na odjeljenje javio učenik naše škole sa povredama nastalim kao posljedica udaranja – navela je direktorka.

Sljedećeg dana, kako kaže, školi je dostavljena i Službena bilješka na uvid i dalje postupanje, u kojoj je navedeno da je dječak izjavio da ga je drug iz odjeljenja više puta udarao tokom drugog polugodišta školske 2023/24. godine i da nije nikoga obavjestio o tim dešavanjima, ni školu ni roditelje.

Istog dana obavljeni su službeni razgovori sa svim učesnicima, akterima događaja kao i njihovim roditeljima, u prisustvu sekretara, odeljenjskog starješine i direktora škole.

– Odmah po saznanju, održana je odjeljenjska zajednica 8/3 odeljenja i zakazan je Tim za zaštitu od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja – precizirala je Šipetić.

Tim za zaštitu od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja je, detaljno razmotrivši činjenice, procenio da je ispoljeno nasilje – udaranje, što pripada drugom nivou nasilja i u skladu sa tim dao sledeće preporuke: da odjeljenjski starješina u saradnji sa roditeljima sačini Plan zaštite za učenike, učesnike događaja, pojačan vaspitni i društveno-koristan rad, da se pojača rad u okviru odeljenske zajednice (savetodavno instruktivni rad – stručne službe Škole, sekretara) i da se učenicima izreknu vaspitne i vaspitno-disciplinske mjere.

– O svim aktivnostima škole i preporukama tima upoznati su roditelji učenika i saglasili su se sa predloženim planom pojačanog vaspitnog rada – zaključila je ona za Novu.