<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Bivši ministar vanjskih poslova Srbije se povukao iz politike: Evo čime se danas bavi

Vuk Jeremić

27. februar 2024, 2:16

Vuk Jeremić, nekadašnji ministar vanjskih poslova Srbije i bivši predsjednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, dao je poslije izbora 17. decembra ostavku na mjesto predsjednika Narodne stranke i povukao se iz domaće političke javnosti, i to, kako saznaje Danas, trajno.

Danasu je iz informativne službe Narodne stranke rečeno da će se Vuk Jeremić u narednom periodu „prevashodno posvetiti predavanjima na Pariskoj školi međunarodnih odnosa“ na kojoj predaje Uvod u savremenu geopolitiku, „kao i uređivanju časopisa o međunarodnim odnosima “Horizons”. Rečeno je i da „će interese Srbije nastaviti da promoviše u inostranstvu kad god mu se za to ukaže prilika“.

Također, za Danas je iz te stranke potvrđeno i da se „gospodin Jeremić povukao sa svih funkcija u Narodnoj stranci i u budućnosti će biti samo jedan od članova stranke“.

Kako je rečeno, Jeremić će „pružiti punu podršku novoizabranom rukovodstvu, ali više neće učestvovati u radu izvršnih organa stranke, niti nastupati u domaćoj političkoj javnosti“.

Podsjetimo, Narodna stranka, koju je Jeremić osnovao 2017. godine nakon predsjedničkih izbora na kojima je završio na četvrtom mjestu, na decembarskim izborima nije prešla cenzus, zbog čega je cijelo predsjedništvo zajedno sa predsjednikom Vukom Jeremićem dalo ostavku.

Na izbornoj skupštini NS na kojoj je Jeremić dao ostavku, izabran je i novi predsjednik stranke, dosadašnji potpredsjednik, Vladimir Gajić.