Srđan Puhalo za BUKU: Ja nisam uopšte bitan, bitna je istina (VIDEO)

Gost najnovijeg BUKA podcasta je Srđan Puhalo, trenutno jedna od najnapadanijih javnih ličnosti u Bosni i Hercegovini, sudeći prema komentarima na društvenim mrežama.

13. maj 2022, 4:38

Puhalo je čovjek koji je uvijek izazivao reakcije u jednom dijelu Bosni i Hercegovine, u Republici Srpskoj, i to zbog svojih stavova koji idu protiv većinskog narativa, a sada je to "zaokružio" na cijelu teritoriju BiH.

Povod za napade na njega je objavljeni Puhalov tekst u kojem je postavio pitanje o dokazima za tvrdnje da je u Sarajevu ubijeno 1601 dijete.

Kao i svaki broj, i ovaj treba provjeriti, dokazati.  Zašto bi bio problem preispitati i broj ubijene djece Sarajeva? Umjesto zdrave rasprave i argumentacije, Puhalo je dobio uvrede, prijetnje, a danima je izložen najbrutalnijem govoru mržnje.

"Ja sam ujedinio najveći broj Srba i skoro najveći broj Bošnjaka. Samo čekam 'jedan čovjek jedan glas', pa da se kandidujem i da pobijedim na izborima", rekao je Puhalo na početku.

"Ne bih rekao da sam omražen, mislim da je javnost podijeljena. Oni kojima se ne sviđa ono što sam napisao su glasniji. Nije uopšte važno kako se ja osjećam, to je moj problem. Ovdje je važna istina - odnosno činjenice. Mediji koji se brinu o mom mentalnom zdravlju, o mojim emocijama, ne treba to da rade. Oni treba da pošalju dopis institucijama na nivou Bosne i Hercegovine, entiteta, kantona, sa jednim pitanjem, a to je da li vi imate načina da dokažete da je ta brojka od 1601 ubijenog djeteta tačna ili netačna. I to je suština svega toga", rekao je Puhalo.

On kaže da je ove i slične hajke u većoj ili manjoj mjeri prolazio već nekoliko puta.

"Najčešće je to bilo od strane Srba kad sam dovodio u pitanje broj ubijenih Srba u i oko Srebrenice, kada sam pisao o selefijama, kada sam pisao o urbanoj legendi koja se tiče Kotor Varoši. Kad god sam pisao o takvim temama, uvijek sam nailazio na ljutnju, na bijes, na uvrede i tako da to nije ništa novo. Ovdje je bitno da ne promašimo temu, a to je da se bavimo onim što je bitno i značajno, a ja se znam nositi sa tim", rekao je BUKA u ekskluzivnom razgovoru za BUKU.

U videu pogledajte šta je rekao o tome, zašto je napisao tekst o broju ubijene djece u Sarajevu, kako komentariše reakcije Emira Suljagića, Dragana Bursaća, Jasmile Žbanić i drugih javnih ličnosti u Bosni i Herceogivini, ali i o tome kakve su bile reakcije Sarajlija, te o tome kako se na što bolji način suočiti sa bolnom prošlošću svih na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Intervju pogledajte u videu ispod