<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Intervju

Slađana Jašarević: Kad SDS dođe na vlast prosječna penzija biće 1.000KM

Ne da je vrijeme, nego nam isitče vrijeme da pričamo o ekonomiji. Ako od 3. oktobra ne počnemo da pričamo samo o ekonomiji mislim da ćemo propasti, kako ti reče, na sva tri jezika i sva tri naroda.

24. septembar 2022, 11:28Slađana Jašarević dugogodišnja je novinarka. U višedecenijskom radu prepoznata je kao novinarka oštrog jezika i kritičkog pristupa spram vlasti. Više je puta bila meta napada vrha SNSD-a, a najviše u njenoj diskreditaciji uživao je Milorad Dodik. Jašarević sada prvi put ima šansu kritikovati vlast iz skupštinskih klupa jer je na listi SDS-a za Narodnu skupštinu Republike Srpske, pod rednim brojem 2. Za BUKA audio podcast govori o razlozima ulaska u politiku, ciljevima SDS-a i programima.

BUKA: Dugogodišnja ste novinarka, sada političarka. Šta se desilo?

Ništa se nije desilo. Šta bi trebalo nešto da se desi pa da promijenim profesiju? Mislim da je 30 godina u dnevno informativnom novinarstvu sasvim dovoljno I hajde sad da probamo barem jedno 10 godina da se bavimo I politikom jer sam za tih 30 godina bila tako blizu politike, ali opet nisam bila direktno u politici.

BUKA: Zbog čega politika?

To me je i motivisalo i neću promijeniti svoj način rada i razmišljanja. Kritikovati političare koji ne rade kako treba da rade - u korist naroda i interesa i kritikovati vlast. Bez obzira da li će moja politička opcija sutra biti na vlasti, ja ću uvijek kritikovati vlast koja ne izvršava svoj posao.

BUKA: SDS je tri decenije prisutna na političkoj sceni. Može li nositi promjenu?

Naravno da može. Jesmo tri decenije prisutni na političkoj sceni, ali od te tri samo jednu smo bili vlast. Od toga četiri ratne godine u kojima je stvorena Republika Srpska i možda nekih 5,6 poslijeratnih godina ali ne smijete zaboraviti da je od ‘98. do 2001. Milorad Dodik bio na vlasti pa onda opet od 2006. Kako je došao na vlast do dan danas je tu. Da, jeste SDS tri decenije prisutan na političkoj sceni, ali od te tri je samo nepunih 10 bio vlast računajući i ratne i prve poratne godine. Ako neko hoće I želi da poredi kako se radilo I kakva je situacija ekonomska bila u ratu I poslije rata sa periodom 25 godina poslije rata to je nemoguće porediti. Kakva ste vi imali razmišljanja I šta ste znali kada ste imali 5 godina I danas kada imate 30.

BUKA: Predsjednik SDS-a je obećao prosječnu platu od 1800KM. Je li to moguće?

I više je nego moguće. Da Vas ispravim, nije to obećao predsjednik Mirko Šarović, to je stavka u platformi Srpske demokratske stranke, dio koji se odnosi na ekonomiju. Precizirano, kako ćemo doći do prosječne plate od 1800KM i prosjećne penzije od 1000KM. To nije samo obećanje, eto kada mi dođemo na vlast imaćete 1800KM prosječnu platu nego je objašnjeno kako ćemo mi doći do te plate i to je radio naš tim ekonomskih stručnjaka. Ne zaboravite da mi imamo doktore ekonomskih nauka u našoj stranci i  na listama, prije svega doktora Milana Radovića, a evo ja kao, laik za ekonomiju, kad saberete koliko smo dali Prointeru za silne i razne digitalizacije, uvođenje informacionih sistema itd. mi smo samo za taj novac mogli postići taj prosjek plata, a ne da vam kažem koliko se negdje može uštediti, a ne da vam kažem koliko smo mogli za te silne novce, da li vi imate u RS-u sve na dugme, pa šta god da dotaknete bude informaciono povezano, nemate, i dalje čekate na šalterima.

*ovo je parcijalni dio intervjua, kompletan intervju poslušajte u BUKA audio podcastu: