<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

"Nema šta nam stranci ne finansiraju - EU pijacu, Japan energetiku, Srbija popločava Stari grad..."

Poslanik Pokreta za pravdu i red, Đorđe Vučinić, bio je gost novog BUKA podcasta

04. oktobar 2023, 11:15

Udruženje građana "Restart Srpska" zajedno sa drugim udruženjima i poslanikom Liste za pravdu i red Đorđem Vučinićem uputili su zajednički nacrt zakona o registru agenata stranog uticaja, odnosno dopunu postojećeg nacrta koji je NSRS usvojila prošle sedmice.

Upravo Đorđe Vučinić bio je gost novog BUKA podcasta

Gdine Vučiniću, uputili ste dopunu Nacrta zakona o Posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija u RS, o čemu se radi?

Radi se o tome da smo napravili jednu dopunu zakona koji bi, da je sreće, trebao ići pored ovog nacrta koji smo usvojili neki dan, nažalost, u NSRS. Njime su bile obuhvaćene samo nevladine organizacije koje se finansiraju iz inostranstva, odnosno svi oni koji su dobili jednu jedinu konvertibilnu marku nekada iz inostranstva, da li za neki projekat, ili, što bi rekao Žunić, za terorizam i pranje novca, i oni će biti agenti stranog uticaja. Mi smo to dopunili novim zakonom pa ćemo vidjeti da li će to uopšte proći kolegijum i kako će se vladajuća koalicija ophoditi prema tome. Mi smo tu ubacili i opštine, i gradove, i vaspitne i obrazovne ustanove, i Vladu Republike Srpske, i sudske, izvršne, i zakonodavne organe, i fizička lica, i političke partije, i privredne subjekte... Prema mojim informacijama, mnogo više novca dobijaju svi ovi koje smo mi nabrojali od samih udruženja i fondacija, odnosno nevladinog sektora u RS.

U toku skupštinske diskusije o zakonu o NVO, iznijeli ste čitav niz projekata koji su u Trebinju finansirani od stranog novca, pomenuli ste i pijacu u Trebinju. Šta sve finansiraju stranci?

Apsurdno je da je samo dan nakon što smo usvojili nacrt novog registra nevladinih organizacija, Mirko Ćurić otvorio zajedno sa delegacijom Evropske unije u naselju Tini pijacu koja je finansirana čini mi se oko 100 000 eura od strane Evropske unije, bilo je učešće grada Trebinje čini mi se 30%. Što je nevjerovatno da mi nazivamo ljude da su strani plaćenici za nešto što rade organi javne vlasti. Nama Srbija popločava Stari grad, dobili smo za Komunalno preduzeće dva vozila, prskalice, sve moguće alate kojima se Komunalno služi, dobili smo to od Švedske, čini mi se, ili od neke druge zemlje. Od vlade Japana smo dobili nešto u elektroenergetskom sektoru. Mađari znamo da nas pomažu, kako kreditima, tako i u elektroenergetskom sektoru, čak i u Agrarni fond su stizali neki novci od vlade Mađarske, Bugari nam stavljaju prozore na Gimnaziju, Talijani nam stavljaju grijanje na osnovnu školu... dok sam još bio klinac u osnovnoj školi, Ambasada Italije je uložila u kotlovnicu, radijatore...tako da je malo apsurdno pričati o nekim agentima stranog uticaja...

Nema ništa što sami finansiramo?

I što ima, to je od kredita.

Kako ste vi vidjeli uopšte taj nacrt zakon o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija? 

Cilj tog zakona je da uguši i ono malo što ima slobodnog novinarstva odnosno da im stavi etiketu da su strani plaćenici. Kad čitalac čita tekst da je Marko Marković zaposlio svoju ćerku u javno preduzeće, a Marko Marković je direktor tog preduzeća, ispod će pisati "ovaj tekst je pisao agent stranog uticaja". Ako to ne stoji, evo vam kazna 1000 do 5000KM, što je po meni apsurdno i nevjerovatno. Vidjećemo da li će oni ovo naše sad da podrže, jer ako su na tom fonu, onda neće biti nikakvih problema.

Prije toga usvojen je zakon o kriminalizaciji klevete. Kako vidite da će se to dešavati?

Za sad je Milorad Dodik bio prvi koji je, po službenoj dužnosti, progonio, tako je bila priča, da li MUP ili Dodik, NN lice je u pitanju, ne znam šta će biti sa tim... U svakom slučaju ćemo da vidimo kako će se sudovi ophoditi prema tome, da li će vidjeti da je to neka veća povreda, da li će ići u krivični postupak... Znamo da kod nas krivični postuci za banalne stvari znaju da potraju 2,3,5 godina... Vidjećemo da li će neko da proživi torturu, što suštinski i s pravne strane i može, jer ako vas neko stavi u pritvor...

Koliko je sve ovo opasno što se dešava u 2023. godini?

Nažalost, i više nego što to narod prepoznaje i što narod uopšte ima svijesti o tome. Ovo je uvod u tiraniju i diktaturu samo je pitanje da li oni smiju da idu toliko daleko i da li im je cilj da idu tako daleko ili je ovo više radi prevencije, jer mnogi će reći "zašto da pišem o nekome kad mogu bezveze dobiti krivičnu prijavu da budem godinu dana u zatvoru zbog jedne rečenice, koju ne mogu da dokažem, ali pozudano znam da je takva situacija..."

Čitav intervju pogledajte u videu ispod