BH ZDRAVSTVO

Mito, korupcija i kršenje prava: Pacijenti u Republici Srpskoj se nemaju kome ni požaliti!

Kako se sve krše prava pacijenata u BiH

15. juli 2022, 12:24

Prava pacijenata u Bosni i Hercegovini se svakodnevno krše iako Federacija Bosne i Hercegovine ima jako dobar Zakon o pravima, obavezama i odgovornostima pacijenata, dok u Republici Srpskoj ovaj zakon ne postoji kao samostalan što otvara dodatni prostor za različite oblike nepravilnosti, a ujedno otežava pacijentima da se informišu o svojim pravima.

Tako primjera radi u sadašnjem zakonskom rješenju u Republici Srpskoj ne postoji Komisija za prigovore, već kada pacijent ima prigovor na rad određenog zdravstvenog radnika obraća se isključivo direktoru zdravstvene ustanove koji odlučuje da li je taj prigovor opravdan ili ne.

Ovaj ali i brojni druge nepravilnosti, diskriminacija, korupcija, liste čekanja na pojedine preglede i godinu dana bila su razlog da dva udruženja –Kap iz Sarajeva i Stop Mobbing iz Trebinja, u proteklih godinu dana krenu sa projekatom "Korupcija u zdravstvu- virus za koji ima lijek!".

U sklopu njega proveli su dva istraživanja, jedno o putu medicinske opreme i lijekova tokom pandemije koje je pokazalo brojne nelogičnosti i nepravilnosti. Tako su otkrili da su PCR testovi u Fedraciji BiH kupovani ili donirani po cijenama od 1,43 KM do 90 KM po testu, dok je cijena PCR testa u Republici Srpskoj iznosila od 0, 78 KM, a Institut za javno zdravstvo ih je plaćao od 30 do 80 KM!  istraživanje je pokazalo I da su  vakcine različitih proizvođača su u BiH kupovane i donirane po različitim cijenama- Pfizer od 19,01 KM do 30,32 KM po dozi, a AstraZeneca od 1,96 KM do 7,1 KM po dozi. Slikovit primjer je i slučaj doniranih vakciina iz Srbije. Naime Srbija je donirala BiH 10.000 vakcina AstraZeneca vrijednosti 3,91 po vakcini, a za iste vakcine je prilikom kupovine iz federalnog budžeta izdvojeno 7,128 KM po dozi!

Drugo istraživanje se fokusiralo na percepciju korupcije i povjerenje pacijenata u zdravstveni sistem i pokazalo alarmantan podatak -svaki treći građanin u BiH svjesno daje novac ili poklon, odnosno mito za zdravstvenu uslugu, a mnogi ga čak nude iako mito zdravstveni radnici nisu ni tražili.

Kada su u istraživanju objašnjavali zašto daju mito, pacijenti su, navodili pored: "Dala sam mito da osiguram da dr. bude uz mene za vrijeme poroda", "Dala sam mito zbog bolje njege i brige o pacijentu i davanja antibiotika", "Nisam dala mito, ali me je doktor pozvao u kancelariju i u 4 oka rekao da treba prije operacije dati 'miraz", "Dao sam mito za liječenje majke", "Dao sam mito za pregled ljekara i da pacijenta puste na vankantonalno liječenje jer nemaju aparate u mom kantonu".

O svim ovim temamama predsjednice udruženja Stop Mobbing i Kap, Anica Ramić i Merima Spahić razgovarale su sa ministrom zdravlja Alenom Šeranićem, a šta je dogovoreno i koja su rješenja više su rekle za BUKU.

Opširnije u audio potcastu: