<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

BUKA PODCAST

Jelena Trivić: Moja želja je da narod smijeni Dodika a moje jedinstvo sa Draškom nećete dobiti!

Gost novog BUKA podcast bila je Jelena Trivić , predsjednica Narodnog fronta.

28. decembar 2023, 1:17

Gđo Trivić, prije nekoliko dana pojavila se informacija koju je iznio gdin Sredoje Nović, da se neko iz opozicije sastao sa konkretno američkim ambasadorom i da je cilj bio da se politički ukloni Milorad Dodik. To je nastavljeno kroz seriju objava i na javnom servisu. Gdin Dodik je o tome napisao između ostalog "koliko mogu daleko otići izdajnici vlastitog naroda"


Mi se nosimo sa tim, i ja i Narodni front u cjelini, sa tim vrstama konstrukcija, ali one nisu dobre, jer ta atmosfera stvara plodno tlo za nasilje, što je loše po jedno društvo. Odakle ta konstrukcija, one je proizašla iz toga što ja jesam bila na jednoj od sesija PIK-a, na kojoj se razgovaralo o potencijalnim izmjenama izbornog zakona i izbornim krađama, gdje sam ja iznijela ozbiljne dokaze, crno na bijelo, na koji način su se krali glasovi i manipulisalo glasovima 2022. i izložila sam svoje viđenje u kom pravcu trebaju ići izmjene izbornog zakona. Tu nije bilo nikakvog dogovora između nas. Oni su mene saslušali, dali svoje komentare ambasadori svih evropskih zemalja i SAD-a. Odatle je potekla ta konstrukcija, oni se uhvate za jednu istinitu stvar, jer ja tu jesam srela i američkog ambasadora, a onda oko nje isprepletu hiljadu laži da bi laž bila vjerodostojnija.

Ali ne može se baš reći ni da ste miljenica Zapada?

Ja se trudim da bude miljenica naroda i u kampanju sam išla sa težnjom da predstavim sebe, svoj program, i prije svega svoje iskrene namjere da ovo društvo dovedem u bolje stanje, a ne da budem nečiji čovjek, Istoka, Zapada, lijevih desnih, bijelih, žutih, crvenih... Ja sam uvijek govorila nisam ni od ovih, ni od onih, ja sam srpsku čovjek i kada se govorilo o sankcijama Rusiji, ja sam i tada govorila 'ja sam srbofil', ja gledam šta su srpski nacionalni interesi i interesi drugih naroda u Republici Srpskoj, jer ako se kandidujem za predsjednika Republike, onda treba da razmišljam i o drugim narodima u RS, ne samo Srbima. Ali prvenstveno, kandidujem se za predsjednika Republike Srpske i srpski narod jeste većinski.  Dakle, napravljena je konstrukcija i na kraju, tu najveću laž kaže RTRS direktno, ne niko od funkcionera, nego RTRS, 'kako saznaje, Jelena Trivić se sastala...' Pazite kakve oni meni nadnaravne sposobnosti daju, da sam ja dogovorila da se ukloni Bakir, da preko Plenkovića kontrolišemo Čovića, a da je sljedeći Dodik i da se neće birati načini. 

Mislite li da mu ne ide? Vidite šta se dešava sa hapšenjem predsjednika Suda BiH...?

Može se desiti da opet on bude rješenje te krize, u redu. Mi nastavljamo svoju politiku, nevezano za taj sudski proces, kao Narodni front, gradimo odbore, dižemo infrastrukturu, radimo na programima za lokalne izbore i tako dalje. Ali vezano za taj sudski proces, da li ja trebam ikome objašnjavati da ja nemam ništa s tim? Da je moja uloga u tome nula?

Vlast u Republici Srpskoj je već stvorila tu političku agendu da se to ne tiče isključivo Milorada Dodika, jer on je institucija Republike Srpske, da su kroz ovaj sudski proces napadnute institucije RS. Kako na to odgovoriti?

Pitao me jedan novinar na konferenciji za medije neki dan 'eto vi osuđujete skupove granica postoji, šta biste vi radili'. Ja kažem, gledajte, mi pričamo o nečem što je rezultat i produkt petnaestogodišnje pogrešne politike režima. Ako hoćete da me pitate šta bih ja danas radila, moramo se vratiti petnaest godina unazad pa da kažemo šta je sve pogrešno rađeno u tih petnaest godina što dovelo do toga da vi sad morate praviti neke besmislene skupove 'granica postoji', koji jesu provokacija, koji jesu dizanje tenzija, i koji na neki način daju za pravo nekome s druge strane da razmišlja 'pa, dobro hajmo i mi napraviti jedan takav skup' pa da se malo gledamo preko...da ne bude da ja pozivam na bilo kakve tenzije, ja se trudim da te tenzije u svom političkom narativu što manje dižem i što manje govorim uopšte o njima. Oni su stvorili taj narativ u svojim medijima serijalom 'Srpska se brani', mi imamo jedan potpuno drugačiji stav. Sudi se predsjedniku Republike Srpske, to je istina, on formalno-zvanično jeste predsjednik, njega je CIK proglasio, ali hajte da pogledamo hronologiju događaja koji su doveli do svega toga, pa da vidimo jesu li do toga dovele sve institucije RS ili je on svojim postupcima petnaest godina unazad doveo do toga da mu se sudi Ja sam svima u razgovoru rekla, s kim sam imala priliku da razgovaram od predstavnika međunarodne zajednice, da jeste ovo je politička tema, tema procesa je politička, ne možete da kažete da nije. 

Ta tema je vrlo prisutna i u medijima i u narodu, mislite li da narod to vidi kao isključivo političku temu ili kao nešto što se tiče budućnosti institucija, budućnosti Republike Srpske? Da li je to igra? G-din Vukanović je meni ovdje prije desetak dana rekao da je to jasno dogovoreno već sa strancima i da je napravljen taj neki pakt i da je ovo sve samo formalna stvar.

Ja ne mogu ni da tvrdim da je igra, ne mogu da tvrdim ni da nije igra. To vam je dovoljan dokaz da ja nemam ništa s tim sudskim procesom. Ja sam išla dva puta na sud, bila sam optužena da sam bez javnog poziva organizovala skupove Pravda za Davida. Ne govorim to da izigravam neku žrtvu, meni to ne treba. Ne volim da dobijam simpatije na tome, ja sam borac prije svega. Kad idete na sud, nije prijatno, pa i kad su svi argumenti na vašoj strani, nije prijatno. S te strane, ja to ne bih posmatrala kao igru, jer sud je sud. Istina je da se Dodik iz mnogih političkih kriza u posljednji momenat izvuče tako što napravi neku fintu. Da li će to biti slučaj i sada, šta god bilo, Narodni front nastavlja svoju politiku borbe protiv kriminala, korupcije, protiv ovog režima i ono što je bila moja vodilja kada sam izlazila na izbore i moja želja je bila da narod smijeni Dodika, ne niko drugi, da budem taj kanal preko kojeg će narod smijeniti Dodika. I zato neki kažu 'kuka nad izgubljenim izborima'. Ne kukam ja zbog sebe, kukam zbog toga što je narodu oduzeta njegova snaga. 

Vi ste nakon izbora imali četiri-pet velikih protesta, ništa se nije desilo. Iza vas je kao kandidata za predsjednika RS tada stala cijela lepeza opozicionih stranaka. Godinu dana kasnije, situacija je značajno drugačija, ne znam da li ste kao lideri opozicije ikako sjeli zajedno, naredne godine su lokalni izbori, jako bitni izbori, ne znam hoćete li se uspjeti sastati što se tiče opozicionih stranaka i sinergije koju možete stvoriti?

Prvo je pitanje s kim? Ako hoćete jedinstvo mene i Stanivukovića, nećete ga dobiti, a on formalno jeste član stranke koja sebe predstavlja kao opozicionu stranku. Takvih pojedinaca ima i u drugim strankama. Lokalni izbori su sljedeći, na lokalu ima puno dobrih odnosa među predstavnicima opozicionih stranaka, recimo, u Srpcu, Novom Gradu, Gacku, Bijeljini... Nije to tako crno kao što djeluje da u vrhovima opozicionih stranaka ne postoji razumijevanje, i ne postoji, ne treba to kriti.

Što se tiče Narodnog fronta, mi smo spremni za svaku vrstu saradnje sa svim onim pojedincima i strankama opozicije koji se bore protiv režima, ali ne sa onim strankama i pojedincima koji su pod skutima Milorada Dodika.

Cijeli podcast sa Jelenom Trivić pogledajte u videu ispod: