<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Igor Stojanović: Ja sam hiljadu puta veći patriota od kompletne SDA i Milorada Dodika

Pojedine poteze Islamske zajednice naziva raslojavanjem bh. patriota i dodatnom podjelom bh. društva.

15. mart 2023, 2:20

„Ako sam ja islamofob kao pripadnik Armije BiH s 18 godina, šta je onda s ostalim ljudima koji su veliki nacionalisti koji dolaze iz srpskog spektra“, pita se Stojanović

Centralna izborna komisija BiH u ponedjeljak je potvrdila rezultate posrednih izbora za predsjednika i potpredsjednike Federacije Bosne i Hercegovine. Tako je Lidija Bradara (HDZ BiH) zvanično postala predsjednica Federacije, dok su potpredsjednici Igor Stojanović (SDP BiH) i Refik Lendo (SDA). Sada slijedi izbor Vlade Federacije za koju moraju glasati sve troje. Vladu predvođenu Stojanovićevim stranačkim šefom Nerminom Nikšićem neće podržati kadar SDA Refik Lendo koji najavljuje blokadu Federacije. BUKA je poslala upite za intervjue predsjednici i potpredsjednicima, a na poziv je odgovorio samo Igor Stojanović. S njim u BUKA podcastu pričamo o izboru predsjednice Federacije, blokadama, potezima OHR-a te napadima kojima je izložen. 

Na početku razgovora Stojanović kaže da su svi zvaničnici iz vrha SDA najavili da žele u vlast po svaku cijenu bez obzira na to što nisu dio dogovora koalicije Osmorke i HDZ-a.„I po cijenu da se blokira cijela Federacija. Govorimo o stranci koja je tu od osnivanja entiteta FBiH. SDA nikad nije bila izvan vlasti na nivou Federacije i u takvoj situaciji žele da nastave taj kontinuitet“, započeo je Stojanović razgovor za BUKU.

Kaže da će njegova saradnja s Refikom Lendom zavisiti najviše od međustranačkih i koalicionih dogovora.

„Ne znam hoće li gospodin Lendo opstuirati svaku od mogućih odluka, ali činjenica je da nadležnosti rukovodstva Federacije nisu toliko velike u smislu donošenja nekih odluka gdje bi naš odnos mogao biti presudan. Nakon formiranja Vlade FBiH vi imate još imenovanje Komisije za vrijednosne papire, izbor sudija Ustavnog suda, i ostalo su više-manje protokolarne obaveze“, rekao je Stojanović.

On se nada da Bradara i Lendo građanima Federacije BiH, bez obzira na etničku pripadnost, žele dobro i da će se tako ponašati.

„I da ćemo se u skladu s tim i dogovarati i dati neki dignitet institucijama Federacije BiH“, nada se Stojanović dodajući da je stvarni problem činjenica da rukovodstvo Federacije nema svoje prostorije i da su godinama podstanari u zgradi Predsjedništva BiH.

Schmidt treba intervenisati

Upitan da li očekuje da, ukoliko dođe do blokada u procesu formiranja Vlade Federacije, reaguje visoki predstavnik Christian Schmidt, Stojanović kaže da bi, da Schmidt nije reagovao na izborni dan, Vlada Osmorke s HDZ-om na nivou Federacije bi već bila formirana.

„Mi smo sada došli u blokadu zahvaljujući amandmanima koje je gospodin Schmidt nametnuo na izbornu noć. Ako je njegov cilj bio da odblokira čitav proces, očigledno da to nije uradio s ovakvom odlukom gospodina Lende.  Zanemarena je natprolovična većina u oba doma. Mislim da on treba intervenisati kako bi završio proces do kraja“, odgovara Stojanović.

Najavu NES-a i SBiH da neće glasati za Vladu Federacije ako Schmidtova intervencija bude jednokratna razumije jer je i sam protiv jednokratnih rješenja.

„Slažem se i sa SBiH i s NES-om, da to rješenje bude dugotrajno. Da ne bude samo instant rješenje za ove izbore“, stava je potpredsjednik Federacije.

Upitan da odgovori na prozivke zbog glasa za Lidiju Bradaru koja se fotografisala s ratnim zločincem Dariom Kordićem, Stojanović kaže da ne podržava taj dio njene ličnosti, ali su oni koji ga kritikuju licemjeri.

„Meni se ne sviđa što gospođa Bradara ima sliku s gospodinom Kordićem i što se slikala. Međutim gospođa Bradara je izabrana tu gdje jeste. Zašto ja s njom sarađujem, pa ja sam u rukovodstvu Federacije gdje je izabrana i gospođa Bradara i gospodin Lendo i mi moramo sarađivati. Gospođa Bradara nema nikakvu krivičnu prijavu niti je osuđena zbog bilo čega ili zbog saradnje s Kordićem. Smatram te kritike licemjernim jer kritike istih tih dolaze iz SDA koja je glasala 2015. da Lidija Bradara bude predsjedavajuća Doma naroda FBiH. Izabrana je uz pomoć glasova SDA. Danas pričati kako je Lidija Bradara neko ko se slikao s Kordićem, ona se slikala mnogo prije 2015. kada je SDA izglasala na mjesto predsjedavajuće.  Jasno je da su kritike upućene kako bi SDA ostala u vlasti. Kako bi se poslala poruka da samo SDA može sarađivati sa HDZ-om, nijedna druga stranka“, kaže Stojanović.

Njega je prije dvije sedmice u svom saopštenju Islamska zajednica proglasila prikrivenim islamofobom zbog izjave da je za SDA bitnija džamija od države. Zanimljiv je momentum reagovanja Islamske zajednice jer je Stojanović ovaj stav iznio prošle godine.

No, Stojanović ostaje pri svom. Mišljenja je kako je država bitnija mnogim ateistima u odnosu na neke vjernike.

„Jer im je prioritet država, odnos prema ljudima, a ne samo jedna vjera koja je jedna od vjera koje čine BiH. Zato ih više cijenim u patriotskom smislu. Islamska zajednica me nazvala da sam prikriveni islamofob. Vrlo je čudno jer ta moja izjava koja je izvučena sad pred formiranje vlasti je rečena prije godinu kada niko nije reagovao. Ni SDA, ni IZ jer se nije formirala vlast. Smatram da je to isključivo politička izjava. Mislim da je izuzetno nekorektna prema meni jer nazivati me islamofobom kao čovjeka koji je napadnute Bošnjake u ratu branio. Vrlo je nekorektno i možda pokazuje jednu političku dimenziju unutar IZ. To im zamjeram. Saopštenje koje je stiglo za vrijeme suđenja Fadilu Novaliću u kojem su stali u njegovu zaštitu iako se i dalje presuda ne zna“, kaže Stojanović.

Pojedine poteze IZ naziva raslojavanjem bh. patriota i dodatnom podjelom bh. društva.

„Ako sam ja islamofob kao pripadnik Armije BiH s 18 godina, šta je onda s ostalim ljudima koji su veliki nacionalisti koji dolaze iz srpskog spektra“, pita se Stojanović dodajući da IZ nikada nije osudila politička glasanja SDA, a bilo je, smatra, mnogo loših.

Dodaje da nije neprijatelj nijedne vjerske zajednice, ali smatra da vjerske institucije moraju biti izvan svih političkih odluka.

„Smatram da sam za BiH uradio više od kompletne SDA, kompletnog rukovodstva SDA. Osim što sam bio u Armiji BiH s 18 godina, bio sam direktor košarkaških reprezentacija, s kojom sam uspio da dođem, iz ovakvih uslova u kojima država ne izdvaja ništa za sport, do titule prvaka Evrope u kadetskoj konkurenciji, 4. mjesto u Evropi s juniorima. Za informaciju svima koji ne znaju trenutno kada su u pitanju mlade reprezentacije od sedam koliko ih je bilo u mom periodu sada postoje samo tri. Niko o tome ne piše. O toj vrsti patriotizma koja je poslijeratna i stvara sadržaj života u našoj zemlji se ne govori  nego se isključivo sve vrti oko vlasti“, rekao je u BUKA podcastu Stojanović.

Govoreći o primitivnim diskreditacijama na račun imena i najmanje bitnog dijela identiteta – etničkog, Stojanović kaže da je zanimljivo kako je u isto vrijeme napadnut od SDA i od SNSD-a.

„Od Milorada Dodika koji me je javno nazvao da sam antisrpski nastrojen i da ne podržava moje imenovanje u rukovodstvo Federacije. Iste su to politike koje teže legitimitetu i optužuju ljude na osnovu političkih stavova i na osnovu imena i prezimena, a ne na osnovu djela. Smatram da sam hiljadu puta veći patriota od kompletne SDA i Milorada Dodika“, zaključuje Stojanović.

*Ovo je parcijalni dio intervjua, kompletan intervju poslušajte u BUKA audio podcastu